*Nettavisen* Nyheter.

- En skam å være norsk

ATTAC og Press Redd Barna Ungdom lanserer «Skam-o-meter» og utenrikspolitiske krav i ny kampanje.

08.09.05 14:16

Tilstedeværelse i Irak, handelspolitiske krav til fattige land og opprettholdelse av u-landsgjelda. Dette er sakene ATTAC-leder Magnus Marsdal mener bør få nordmenn til å skamme seg.

- Vi setter i dag opp et Skam-o-meter på Karl Johans gate i Oslo. Det skal registrere om de politiske partiene svarer ja, nei eller tåkete på våre tre utfordringer, sier Marsdal.

ATTAC håper kampanjen på Karl Johan og nettstedet utenskam.no vil sette press på norske partier.

- Skinnhellig regjering
- Vi oppfatter regjeringen som skinnhellig. De vil framstå som en barmhjertig samaritan, men jobber i virkeligheten for Vesten og Norges interesser slik alle høyreregjeringer alltid gjør, sier Marsdal.

Han viser til at den sittende regjeringen og utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson har økt støtten til Verdensbanken.

- Verdensbanken krever markedsretting av økonomiene og en i-landsvennlig økonomisk politikk i de fattige landene, sier han og kommer med krasse utfall mot utviklingsminister Johnson:

- Det bør si sitt at det er krigsarkitekten Paul Wolfowitz som nå leder I-landsmafiaen Verdensbanken på vegne av USA. Hilde Frafjord Johnson sitter i alt for stor grad på fanget til Wolfowitz i bistandspolitikken, sier Marsdal.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen

-For noe tull

- Nei, for noe tull, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

- Dette er verken korrekt om Verdensbankens politikk i de ulike landene eller om regjeringens politikk i forhold til Verdensbanken, sier hun.

Johnson mener det har skjedd en betydelig endring i bankens politikk overfor fattige land de siste årene. I forhold til den økte støtten påpeker hun at det ikke er Norge som velger hvor mye som skal gis til Verdensbanken.

- Det skjer i internasjonale forhandlinger, for fire år av gangen, sier hun.

Johnson vil slette u-landsgjelda
Johnson sier hun også er for sletting av u-landsgjelden, men motstander av at det skal skje unilateralt fra Norges side.

- Hvis bare vi sletter gjelden nå vil det eneste som skjer være at gjeldstilbakebetalingene går til Italia, Frankrike og Tyskland isteden.

- Hvis ATTAC mener det er bedre enn en gradvis letting og sletting av gjelden etter en klar gjeldsplan samordnet med andre land må jeg bare konstatere at vi er uenige.

- Raserer utdanningssystem
I den nye kampanjen kritiseres også regjeringen for handelspolitikken overfor fattige land.

- Det vi reagerer sterkest på er at Norge stiller krav til liberalisering av utdanning i fattige land. I mange fattige land finnes det et skjørt offentlig utdanningssystem som kan raseres gjennom sjokkliberaliseringen WTO legger opp til, sier leder i Redd Barnas ungdomsorganisasjon PRESS Heidi B. Grande.

Redd Barnas ungdomsorganisasjon PRESS er en av organisasjonene som står bak kampanjen utenskam.no. Også Latin-Amerikagruppene bidrar til kampanjen.

- Vil ikke sjokkliberalisere
Utviklingsminister Johnson avviser at hun ønsker noen sjokkliberalisering.

- Jeg er grunnleggende uenig i at drikkevann skal privatiseres eller at det skal stilles privatiseringskrav til utdanning i fattige land. Dette er ikke vår politikk, sier hun.

I forhold til kampanjekravene svarer hun følgende:

Trekk WTO-kravene mot fattige land: «Noen krav er veldig positive for fattige land, men total privatisering av offentlige tjenester er jeg mot».
Slett u-landsgjelda: «Ja, selvfølgelig».
Norge ut av Irak: «Dette er utenriksministerens bord, og det vil jeg ikke uttale meg om».

Utenriksdepartementet avviser krav
I forhold til kravet om å trekke norske styrker ut av Irak stiller Utenriksdepartementet seg sterkt avvisende:

- FN og FNs sikkerhetsråd har autorisert sikkerhetsstyrken som er på plass. Vi står på FN-linjen om at det er sterkt ønskelig med internasjonalt nærvær for å bidra til stabilisering i Irak, sier statssekretær i Utenriksdepartementet Vidar Helgesen.

- Sikkerhetsrådet har slått fast at okkupasjonen i Irak endte 30. juni 2004. Det er veldig interessant at retorikken om å støtte FN kun gjelder så lenge man er enig i vedtakene, sier han.

Helgesen er også uenig i at man skal trekke WTO-kravene mot fattige land uten videre.
- Kravene til fattige land det refereres til er arbeidsdokumenter for uformelle diskusjoner med en rekke land. I diskusjonene tar man opp aktuelle saker, og der det ikke er grunnlag for oppfølging legges kravene til side. Det er ikke aktuelt for oss å trekke tilbake samtlige krav uten videre. Det vil vi avgjøre i diskusjoner som pågår løpende.

- Det de vel egentlig mener er at de er mot hele GATTS/WTO-samarbeidet, og det er vi uenige i. Vi mener dette avtaleverket kan bidra til å sikre grunnleggende likebehandling på tvers av nasjonaliteter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.