*Nettavisen* Nyheter.

- En spøkelsesby

Den kinesiske hær har kontroll i Tibet.

15.03.08 13:13

Med bakkestyrker og antiopprørskjøretøy har den kinesiske hæren innført kontroll etter fredagens kaos og vold i hovedstaden i den kinesiskkontrollerte regionen av Tibet, melder Reuters.

Det ble også avviklet demontrasjoner lørdag, men de var betrakelige roligere enn fredagens, melder BBCs frilansjournalist i Lhasa.

- Soldater overalt
Normalt syder det av turister og buddhistiske pilegrimer i gatene.

- I dag er Lhasa fullstendig stengt og det er kinesiske soldater overalt. Det ser ut som en spøkelsesby, sier den danske turisten Bente Walle (58) til Reuters.

Tre munkeklostre rundt hovedstaden skal også være omringet av militære styrker.

- Jeg stop opp grytidlig i morges og så to stridsvogner i gaten. Så kom det om lag 30 militære lastebiler med soldater ombord, sier den tyske tursiten Rainer Ulrich til Reuters.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lhasa er rammet av de største protesten siden 1980-tallet. Regjeringen har bekreftet ti dødsfall.

En vestlig utsending forteller til Reuters at minst en politimann ble drept og etterlatt på gaten.

- 80 drept
Et vitne forteller imidlertid til Radio Free Asia at opptil 80 mennesker kan være drept i og rundt byen. Situasjonen er likevel såpass uoversiktlig at det var umulig å oppgi noe eksakt antall.

Det er svært vanskelig å få bekreftede meldinger fra Tibet på grunn av pressesensuren.

Utenlandske journalister er utestengt fra Tibet, med mindre de har innhentet tillatelse fra regjeringen. Alle utlendinger trenger spesielle tillatelser for å få tilgang til den fjerntliggende Himalaya-regionen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tenker på Taiwan
FNs høykommissær for menneskerettigheter, Louise Arbour, sier hun er bekymret for situasjonen i Tibet. Hun ber kinesiske myndigheter tillate frie demonstrasjoner.

Taiwanske myndigheter fordømmer Kinas håndtering av opptøyene i Tibet, og knytter situasjonen til deres egen øy som Kina hevder er en del av deres nasjon og har framsatt trusler om vold mot.

- Når vi ser mot Tibet, må vi tenke på vår egen skjebne, sier Frank Hsieh, presidentkandidat for Taiwans styrende parti Det Demokratiske Fremskrittspartiet, som støtter en formell løsrivelse fra Kina, til Reuters.

Demonstrasjonene fredag skal ha startet fredelig etter initiativ fra buddhistmunker. Andre tibetanere skal ha sluttet seg til protestene og politifolk som skulle stanse demonstrasjonen ble møtt med flasker og steinkasting. Det ble videre satt fyr på forretninger drevet av Han-kinesere. Bygninger med offentlige kontorer og kjøretøy ble også ofre for tibetanernes vrede.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Mild behandling»
Kina sier de gir personer som har deltatt de dagens opptøyer frist til mandag med å overgi seg til myndighetene. Til gjengjeld loves de en «mild behandling», heter det i nyhetsmeldingen fra Xinhua.

Demonstrasjonene er svært ubeleilig for Kina fordi det setter et negativt søkelys på landets politikk overfor Tibet bare noen måneder før sommer-OL i Beijing.

Demonstrasjonene i Tibet startet mandag da tibetanere verden over markerte 49-årsjubileet for opprøret mot Kina.

Kinesiske myndigheter hevder at Tibet er en del av Kina, men tilhengere av den åndelige lederen Dalai Lama ønsker at Tibet skal være en uavhengig og selvstendig stat. Dalai Lama flyktet fra landet i 1959 og lever i eksil i India.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.