*Nettavisen* Nyheter.

- En utrolig traumatisk opplevelse for barna

Foto: STR (Afp)

Hjelpeorganisasjon med tiltak for å hjelpe de 100.000 barna som er evakuert fra hjemmene sine.

17.03.11 07:31

Opp mot 100.000 barn i Japan har måtte flykte fra hjemmene sine på grunn av naturkatastrofen og frykten for radioaktiv stråling.

Mange av disse bor i provisoriske nødhjelpssentre.

Redd Barna er nå bekymret for de psykososiale virkningene naturkatastrofen har hatt på barna, og jobber nå med familier som bor i nødhjelpssentrene.

- Det største problemet for barn, i tillegg til å få dekket sine primærbehov, er at naturkatastrofen har vært en utrolig dramatisk og traumatisk opplevelse. Det er viktig å komme seg ut av dette på en rask og positiv måte, sier nødhjelpsansvarlig i internasjonale Redd Barna, Søren Pedersen, til Nettavisen.

Barnevennlige områder
Som et tiltak, åpnet Redd Barna, det første såkalte «barnevennlige området» i Sendai. Dette området er ment for å aktivisere barna, og det legges opp til kortspill, ballspill, tegning og andre aktiviteter.

- For oss er det viktig når det skjer en katastrofe som dette her at barn kommer noenlunde tilbake så raskt som mulig til sin normalsituasjon. Og en del av normalsituasjonen er å kunne leke og være sammen med andre barn, Søren Pedersen.

- Og når de er i disse evakueringssenterene, så er det ikke lagt opp til det der, så derfor lager vi område i evakueringssenterene eller i tilknytning til dem, hvor barna kan møtes, være sammen i trygge omgivelser, med da også voksne til stede, og kan gjøre de tingene de har lyst til å gjøre, fortsetter Pedersen.

Så langt har responsen vært god.

- Både folk som bor i evakueringssenterene og lokalmyndighetene er positive til dette her - og ungene ikke minst. Så det funker, og det er det som er viktig.

Lærer opp lokalbefolkningen
De barnevennlige områdene er et konsept Redd Barna har holdt på med i flere år, og det ble opprettet slike områder både under flommen i Pakistan og jordskjelvet i Haiti i 2010, og syklonen som rammet New Orleans i 2005.

- Det et konsept som involverer den voksne lokalbefolkningen. Vi har ekspertisen, og vi lærer opp lokale voksne til å kunne være de trygge menneskene som barna kan forholde seg til i en sånn situasjon. Vi kommer til å tenke langsiktig på hvorledes vi kan ta vare på arbeidet som er satt i gang. Vi kommer ikke til å kutte arbeidet etter fem måneder. Her må vi gå inn å være med og drive ting videre sammen med de lokale myndighetene, forteller Pedersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tre millioner kroner

Så langt har responsen fra den norske befolkningen vært stor. Til nå har Redd Barna i Norge samlet inn tre millioner kroner.

- Dette er mye. Fra folk. Her er det ikke noe fra UD, men faktisk befolkningen som bidrar, sier en fornøyd Søren Pedersen.

Slik kan du støtte!

For å støtte Redd Barnas hjelpearbeid i Japan kan du sende inn ditt beløp til giverkonto 7050 06 35280, ringe inn på telefon 820 44 144 (200 kr), eller sende en SMS med kodeord HJELP til 2434 (200 kr)

Andre hjelpeorganisasjoner:

Kirkens Nødhjelp: Giverkonto 1602 40 26535 eller SMS med kodeord GAVE til 2090.

Røde Kors: Telefon 820 44 000, eller SMS med kodeord HJELP til 2090 eller RK HJELP til 1990 (Telenor)

Care: Giverkonto: 1644 10 50082

ADRA Norge: Giverkonto 3000 30 31035 - merk «Japan»

Shelterbox: Giverkonto: 1503 14 02686

- 600.000 evakuerte
Onsdag kveld er over 4300 mennesker bekreftet omkommet, og over 8600 er savnet. Røde Kors sier over 600.000 mennesker er evakuerte fra hjemmene sine som følge av tsunamien eller faren for radioaktiv stråling. Nødhjelpsarbeidet fortsetter med full styrke.

- Det er fortsatt fokus på å få ut overlevende fra de ødelagte områdene. Men det er mer og mer fokus på å støtte de 600.000 som er evakuert fra sine hjem. Dette er mennesker som trenger alt; mat, vann, varme og tak over hodet, helsehjelp og hjelp til å få kontakt med sine familiemedlemmer og venner, sier Bernt Apland i Norges Røde Kors, til Nettavisen. De

De evakuerte bor i forsamlingslokaler, skoler eller andre bygninger som er blitt spart for ødeleggelsene. Det meldes at de aller fleste evakuerte nå har fått tak over hode, og slipper å være ute i det kalde japanske vinterværet.

115 team, hver på 750 mann deltar i hjelpearbeidet fra Røde Kors. I teamene finnes det leger, sykepleiere, førstehjelpere, og mennesker som er eksperter på psykososial støtte.

- Stor mangel på mat
- Omfanget og tilgangen til de ødelagte områdene er den største utfordringen til hjelpemannskapet. I tillegg er det stor mangel på matvarer, og det skyldes først og fremst mangel på drivstoff. Det blir ikke transportert inn mat, så nå er det stort fokus på å gjenopprette leveransen av mat og vann.

- Så er det slik at i en sånn situasjon, så er det de eldre og syke, i tillegg til barna, som blir hardest rammet. Det er mennesker som er avhengig av medisiner og annen støtte. Det vil være et fokus å få etablert helsetjenester. Blant annet jobbes det med å etablere mobile helseklinikker som kan reise rundt til områdene som er avskåret, forteller Apland.

Hjelpeorganisasjonen har så langt delt ut flere enn 90.000 tepper, og det jobbes med å dele ut flere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag