RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En vidunderlig start i Irak

Sju amerikanske soldater er skadd i flere angrep nord for Bagdad de siste dagene. Men USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld, som er på besøk i Irak, er strålende fornøyd.

Fire soldater ble såret da kolonnen deres ble beskutt og truffet av raketter ved Kayarah i nærheten av oljebyen Mosul. Ytterligere to ble såret fredag av ukjente angripere nær Saddam Husseins hjemby Tikrit, mens en amerikansk soldat ble såret da hans kolonne ble beskutt ved Muqdadiyah. Det melder NTB-AFP.

Det ble også meldt at amerikanske bombeeksperter desarmerte en mine som var plassert ved en oljeledning i nærheten av Kayarah.

Storfornøyd

Mens terrorangrepene i Irak vokser i både antall og styrke, mener USAs forsvarsminister at det har vært en "vidunderlig start" på gjenoppbyggingen av landet.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld innrømmet innrømmet under sitt besøk i Babylon lørdag at det er en vanskelig oppgave å gjenoppbygge Irak på grunn av dårlig infrastruktur og daglige angrep.

Men nesten fem måneder etter at Saddam Hussein ble styrtet, har den amerikansk-ledede okkupasjonsstyrken greid å få landet på riktig kurs, understreket han.

- Arbeidet her vil bli vanskelig, men det har vært en vidunderlig start. Det irakiske politiske lederskapet er på plass og tar mer og mer ansvar, men de økonomiske omstendighetene må ytterligere forbedres, sa Rumsfeld ifølge NTB-Reuters.

Søker støtte

Rumsfelds Irak-reise finner sted samtidig som USA arbeider for å få større økonomisk og militær støtte fra andre til gjenoppbyggingen av Irak. USA har i dag rundt 150.000 soldater i landet, og ønsker at andre land sender 15.000 soldater til.

Selv om den amerikanske forsvarsministeren ser lyspunkter i gjenoppbyggingen av Irak, er det stor sosial og politisk uro i landet. Lørdag demonstrerte flere hundre personer foran det lokale regjeringsbygget i byen Basra i Sør-Irak med krav om arbeid.

I en annen demonstrasjon i den nærliggende byen Al Maqal marsjerte flere hundre tidligere soldater fra Saddams væpnede styrker, flere av dem i følge med koner og mødre, for å kreve stipender som okkupasjonsstyrken har lovet, fortalte øyenvitner til Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere