*Nettavisen* Nyheter.

- Enkene sprengte ikke seg selv

Journalisten Julia Jusik mener vårt bilde av den fanatisk religiøse sorte, tsjetsjenske enke er feil. I «Allahs sorte enker» skriver hun at bare en av ti selvmordsbombere ønsker å dø.

12.04.05 14:06

Den 25 år gamle journalisten er i Oslo for å lansere boken «Allahs sorte enker», en bok hun ga ut i Russland i 2003 og som kort tid etter ble trukket tilbake fra markedet fordi en medarbeider i det tidligere KGB, nå FSB, mente den var «et verktøy for terrorismen».

Og selv om Jusik er forbannet på at boken ikke er spesielt tilgjengelig i hjemlandet, forstår hun at hennes landsmenn reagerte da hun ville bli kjent med kvinnene bak terrordådene, som det store gisseldramet i Dubrovka-teatret under Nord-Ost-musikalen i 2002.

Banket på dører
For den nå 24 år gamle journalistens mål var relativt enkelt.

- Jeg ønsket å vite hvorfor kvinner på rundt 20, som var like gamle som meg, ønsket å dø på denne måten. Jeg må si at reisen til Tsjetsjenia var ganske spontan. Jeg gikk og banket på dører og snakket med foreldrene til disse kvinnene, forteller Julia Jusik.

Opprinnelig startet det som en reportasje i Pravda, så ble det bok.

Jusik har snakket med foreldre og venner av de døde kvinnene, FSB-etterforskere og opprørere – som har to ganske ulike syn. På spørsmål om ikke hennes tolkning av situasjonen ligger tett opp til FSB, sier hun at materialet de har forsket på er det samme, men konklusjonen forskjellig.

FSB hevder at jentene blir voldtatt, dopet og så brukt i terroraksjonene. Den tsjetsjenske geriljalederen Basajev, som tok på seg ansvaret for gisseldramaet i teatersalen Nord-Ost, kaller dem Allahs bruder.

Jusik mener at sannheten er et sted midt imellom.

Ingen annen løsning
-Etter mange år med krig og elendighet, har mange av disse kvinnene mistet alt, en mann som kan ta vare på dem, sin familie. De er helt hjelpesløse. For mange sees døden som eneste utvei, sier Jusik. Samtidig mener hun at kun en av ti av disse selvmordsbombere ønsker å sprenge seg selv i luften, at flere er solgt inn til opprørerne av foreldrene og at flere av dem blir lurt.

Jusik mener å ha bevist at de fleste av kvinnene ikke sprenger seg selv, men blir sprengt via fjernutløser.

Bokens omslag prydes av et bilde fra Nord-Ost-aksjonen der en kvinne står med et skriftsted fra Koranen på hodetørkleet.

- Jeg brukte tittelen «Allahs bruder» (på norsk omskrevet til sorte enker red anm) fordi den er provoserende og jeg ville fange flest mulig. Selv mener jeg aksjonene ikke har mye med Islam å gjøre, sier Jusik.

Mennesket i sentrum
Den unge journalisten har måttet tåle mye kritikk fra hjemlandet for å ville skrive for å forstå de unge tsjetsjenske kvinnene.

- Jeg synes selvfølgelig synd på den russiske kvinnen og barna som døde i disse terrorhandlingene, men jeg synes også synd på den muslimske kvinnen. For meg er mennesket, enten man er tsjetsjener eller russer, verdt like mye, sier Jusik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.