*Nettavisen* Nyheter.

- Er fullt ut i stand til å drepe

Nupi-forsker Julie Wilhelmsen tror tsjetsjenske opprørere kan stå bak gisselaksjonen i Nord-Ossetia. - De er fullt ut i stand til å drepe, mener hun.

01.09.04 15:09

- Vi må vente å se før vi er sikre. Men at gisseltakerne har krevd fanger i Ingusjetia løslatt, tyder på at det kan være tsjetsjenske krigere, sier forskeren ved Norsk utenrikspolitisk institutt til TV 2 Nettavisen.

Gisseltakerne har krevd at flere opprørere som sitter fengslet etter et angrep i Ingusjetia i juni blir løslatt. Minst 90 personer ble drept. da tsjetsjenske og ingusjetiske opprørere angrep flere offentlige bygninger. Blant de døde var republikkens innenriksminister.

Partnerskap
Hun utelukker ikke at islamistiske grupper kan være involvert, men betviler at gisseltakingen har noen forbindelse til al-Qaida.

- Det har oppstått et slags partnerskap mellom deler av separatistbevegelsen og utenlandske separatister. Men noen forbindelse til Al-Qaida har jeg ikke sett noe bevis på, sier hun.

Kan drepe
Gisseltakerne i Nord-Ossetia har truet med å drepe 50 barn for hver gisseltaker som blir drept, og 20 barn for hver som blir skadd. Julie Wilhelmsen tror gisseltakerne er fullt ut i stand til å gjøre alvor av trusselen. I 2002 inntok tsjetsjenske selvmordsaksjonister Dubrovka-teateret i Moskva.

- Hvis det er samme type aksjonister som de som inntok Dubrovka-teateret, tror jeg de er i stand til det, sier hun.

Nærmere 200 personer ble drept da russiske sikkerhetssyrker pumpet bedøvende gass inn i teateret. Wilhelmsen peker på at president Vladimir Putin står overfor et dilemma hvis han forsøker å redde skolebarna i Beslan på samme måte.

- Det er et kinkig spørsmål for Putin dersom han forsøker å gjøre 200 barns død til terroristenes ansvar. Men han greide det etter Dubrovka-teateret, sier Wilhelmsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag