RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Er han menneskelig?

Mange pårørende var møtt opp da rettssaken mot den eneste overlevende gisseltakeren fra Beslan begynte.

330 mennesker mistet livet i løpet av den tre dager lange gisselaksjonen i Beslan i fjor. Til slutt stormet russiske styrker skolen der væpnede terrorister holdt barn og lærere som gisler. Det endte i tragedie.

Rettssaken mot den eneste overlevende av gisseltakerne begynte tirsdag, med mange av de etterlatte på plass for å se tiltalte Nur-Pasji Kulajev.

- Jeg vil se ham i ansiktet. Jeg vil se ansiktet hans og se om han er menneskelig eller ikke, sier 75 år gamle Liza Matsgojeva, som mistet sin 34 år gamle sønn.

Andre pårørende er skaptiske til hva som kan oppnåes med en rettssak.

- Hva kan vi forvente av denne rettssaken? Alle vet at det var våre spesialstyrker som drepte dem, sier Vladimir Daurov til AFP. Også han mistet sin sønn.

Rettssaken ble avbrutt tirsdag da pårørende overdøvet dommeren i saken. De pårørende ønsker at de tjenestemennene som lot de 32 gisseltakerne ta kontroll over skolen, også skal straffes, ikke bare Nur-Pasji Kulajev.

Dommeren Tamerlan Aguzarov måtte heve rettssaken på grunn av de høyslytte protestene fra salen. Rettssaken var allerede forsinket på grunn av lokale advokater uvilje mot å forsvare Kulajev.

- All skylden blir lagt på Kulajev, som den eneste overlevende terroristen. Tjenestemennene nevnes ikke. Det kunne vi se i saken i dag. Vi nekter å svelge slike løgner, sier Susanna Dudijeva til Reuters. Hun mistet en sønn i tragedien, og leder nå pressgruppen «Beslan-mødrene».

- Jeg får kjenner ingen tilfredshet ved å se en rettssak mot ham. Min sønn er død, og jeg er sint fordi staten måtte drepe 330 mennesker for å ta 32 geriljasoldater, sier hun.

Kulajev er tiltalt for blant annet terrorisme og drap, og innrømmer å ha deltatt i aksjonen som skaket en hel verden. Han hevder imidlertid ikke å ha drept noen. Han risikerer livstidsstraff om han blir kjent skyldig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere