RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Et angrep på USA

Sist oppdatert:
Georgias president Mikheil Saakashvili sier at han har full støtte av George Bush.

I et intervju med den tyske avisen Rhein- Zeitung hevder den georgiske presidenten at Russlands angrep på Georgia også er et angrep på USA.

- Vil bli kvitt Georgia
Presidenten sier i et intervju med den tyske avisen Rhein- Zeitung at Russland planlegger å ta over hele Georgia for å sikre seg kontrollen over Georgias oljelinjer. Han anklager også Russland for å nedkjempe demokratiet i regionen, skriver Reuters.

- De vil ta over hele Georgia, sier Mikheil Saakashvili

Disse påstandene tilbakeviser en russisk diplomat i USA, Alexander Darchiev.

- Vårt mål er å tvinge Georgia til fred, sier han til CNN. Det melder NRK.

Les også: - Vi trenger øyeblikkelig støtte

- Ikke lenger en samarbeidspartner
USA hintet tidligere på søndag at Russland jobbet for et regimeskifte i Georgia, etter at myndighetene ikke gikk med Tbilisis forslag om en fredsavtale i Sør-Ossetia. Russlands utenriksminister Sergei Lavrov skal ha fortalt USAs utenriksminister Condoleezza Rice at Saakashvili måtte gå av.

De amerikanske påstandene avvises av Lavrov, som mener beskyldningne er feilaktige.

Lavrov skal også ha fortalt at Russland ikke lenger anser Saakashvili som en samarbeidsparter, men at hans avgang ikke er nødvendig for å løse krisen mellom de to landene.

- En mann som ga ordre om å begå krigskriminalitet som resulterte i tusenvis av dødsfall på fredelige sivile kan ikke bli sett på som en samarbeidspartner med Russland, sier Lavrov ifølge Reuters.

- Full støtte
Saakashvili sa også at han hadde snakket med USAs president George W. Bush som hadde, ifølge den georgiske presidenten, signalisert at USA ville gi Georgia ’full støtte’ i konflikten.

-Han forstår at dette ikke bare dreier seg om et angrep på Georgia, men kan også blitt sett på som et angrep mot USA, fortalte Saakashvili den tyske avisen, skriver Reuters.

Les også: Georgia ber om våpenhvile

USA advarer Russland
- Vi beklager de farlige og uproporsjonale handlingene til de russiske styrkene og vi vil være spesielt bekymret om disse angrepene fortsetter nå som georgierne trekker seg tilbake. Hvis eskaleringen fortsetter kan dette få langvarige og alvorlige følger for relasjonene mellom USA og Russland., sier James Jeffrey sikkerhetsrådgiver for George W. Bush.

- Uakseptabelt
I løpet av søndag vil USA levere en resolusjon til FNs sikkerhetsråd hvor de fordømmer Russlands handlinger i Georgia sier en talsmann for de amerikanske myndighetene.

Uttalelsen kommer fra den amerikanske delegasjonen i FN, skriver Reuters.

- Vi skal levere en resolusjon som gjør det klart at russiske handlinger i Georgia blir sett på som uakseptabelt i det internasjonale samfunnet, sa talsmannen til den amerikanske delegasjonen til Reuters.

- Bombet sivil flyplass
To timer før den franske utenriksministeren Bernard Kouchner skulle lande på den sivile flyplassen i Tbilisi, skal russiske jagerfly ha sluppet bomber bare 200 meter unna rullebanen, hevder det georgiske innenriksdepartementet, melder Reuters. I det samme angrepet skal russiske fly ha bombet en militærinstallasjon og en nærliggende byggeplass.

Frankrike, som har EU-formannskapet dette halvåret, la lørdag kveld fram et forslag til en plan for å få til en våpenhvile. I planen forutsettes det at både Russland og Georgia trekker tilbake styrkene sine.

Ifølge NRK forsvarer den russiske diplomaten angrepet.

- Det er en militær flyplass der, så det vi egentlig gjør er å slå til mot legitime militære mål for å forhindre at georgiske fly angriper våre fredsbevarende styrker, sier Darchiev ifølge NRK.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere