*Nettavisen* Nyheter.

- Et arabisk raseri

Direktøren ved Institutt for menneskerettigheter mener Hizbollahs krigserklæring er et resultat av det arabiske raseriet mot Israel og Vesten.

15.07.06 11:24

- Det har bygget seg opp et så stort raseri i den arabiske verden over at ingen har grepet inn overfor Israels maktbruk, sier direktør Nils A. Butenschøn ved Institutt for menneskerettigheter til TV 2 Nettavisen.

Israel presset
- Israel føler seg presset, til tross for at de er en regional stormakt. Dette fordi de er et regime som holder et annet folk under okkupasjon, som har venner på alle kanter.

Butenschøn sier Israel garantert har planene klare for ulike alternativer, og det spekuleres for tiden i om Israel ønsker å re-okkupere områdene.

- Med tanke på erfaringen de har etter mange års okkupasjon, hvorpå Hizbollah til slutt tvang Israel ut, så er det tvilsomt at de ønsker seg tilbake til en slik situasjon, sier Butenschøn.

Fremtiden avhenger både av hvor langt Israel er villige til å gå, og hvor stor kapasitet Hizbollah har til krigføring, sier Butenschøn.

USA bør gripe inn
Han peker på USA som den eneste makten som er i stand til å påvirke Israel, men at de så langt har vist en uvilje til mot å gå inn i konflikten.

Men Butenschøn sier det er begrenset hvor lenge USA kan la denne konflikten pågå uten at de griper inn, enten diplomatisk eller - om nødvendig - militært.

- De har plassert seg selv på sidelinjen og nektet å gå inn i en dialog med motparten i konflikten. De har spilt gjennom Egypt, Jordan og Saudi-Arabia, men det er ikke akkurat det samme, sier Butentschøn.

Støtte fra Teheran
Butenschøn mener det er rimelig å anta at Hizbollah har hatt støtte fra andre aktører i denne konflikten.

- De kunne neppe ha gjort aksjonen uten grønt lys fra Teheran. Men jeg vil presisere at dette kun er spekulasjoner, sier Butenschøn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.