RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Et av de mest overraskende valgresultat i Vest-Europa siste 20 år

SÅ DEN IKKE KOMME: Hans Olav Lahlum og medforfatter Øivind Bratberg i forbindelse med lanseringen av boka om britiske statsministre denne måneden.
SÅ DEN IKKE KOMME: Hans Olav Lahlum og medforfatter Øivind Bratberg i forbindelse med lanseringen av boka om britiske statsministre denne måneden. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Cameron tok innersvingen på Miliband og valgdagsmålingen tok innversvingen på meningsmålingene, til ekspertenes overraskelse.

OSLO (Nettavisen). - Dette viser at selv så vitenskapelig meningsmålinger er blitt, så er det fortsatt ikke mulig å vite noe sikkert. Man må stå på til fløyta går, sier historiker og forfatter Hans Olav Lahlum til Nettavisen fredag morgen.

Få det siste fra valget i vårt livevindu nederst i saken.

Lahlum var en av mange som lot seg overraske og kaller valgresultatet og utsiktene til til konservativt flertall sensasjonelt og et av de mest overraskende i Vest-Europa de siste 20 år.

« Ingen så den komme», skrev han Twitter.

Lahlum peker på at ikke bare knuste David Cameron og det konservative partiet rivalen Ed Miliband og Labour, men valgdagsmålingen knuste også meningsmålingene.

Les også:

Nick Clegg trekker seg

Hva skal Ed Miliband gjøre med denne steinen nå?

- Velger det trygge

- Det var en britisk forfatterkollega som sa at valgene i Storbritannia mye handler mye om person, på en negativ måte. Man stemmer mot den kandidaten man ikke føler seg trygg på som statsminister. Jeg tror det kan være en riktig observasjon og at det er det som har slått inn her, sier Lahlum.

Lahlum sier Cameron minner litt om Sveriges tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt.

- En samarbeidsorientert, lyseblå type med et litt uklart politisk prosjekt, men troverdig. Når de borgerlige ble gjenvalgt i Sverige i 2010 så var det mye fordi man oppfattet Reinfeldt som troverdig, på samme måte som Cameron.

- Og nå må vi regne med at Miliband sier takk for seg som Labour-leder?

- Ja, jeg tror ikke det er mulig å fortsette. Bare det å tape Skottland på den måten Labour gjorde her, det svir voldsomt.

Kan få styringsdyktig flertall

David Camerons parti ligger an til å vinne 325 seter og få et styringsdyktig flertall alene i Underhuset, ifølge BBCs siste prognose.

Et absolutt flertall i Parlamentet krever 326 plasser. Men ettersom nordirske Sinn Feins fire representanter ikke er ventet å ta plassene sine i Underhuset, kan 325 være nok om BBCs prognose slår til, ifølge BBC.

Rundt 70 prosent av stemmene er telt etter torsdagens valg.

Valgdagsmålingen antydet 316 plasser til statsminister David Camerons parti.

– Dette er klart en veldig sterk natt for De konservative, sa Cameron fredag morgen.

«Tory, Tory, Hallelujah!»

Også norske politikere fulgte valget i Storbritannia med spenning:

«Skulle legge meg, men den valgdagsmålingen holder meg oppe litt til!» tvitret Høyre-leder og statsminister Erna Solberg like over klokka 23 torsdag.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fikk også med seg målingen og la ut følgende Twitter-melding: «Tory, Tory, halleluja!»

Labour-leder Ed Miliband ba sine støttespillere om unnskyldning etter «en veldig skuffende og vanskelig natt» for Labour og antydet at han kan komme til å trekke seg som partileder fredag, skriver The Independent.

Ved to-tiden natt til fredag begynte det å gå opp for ekspertene at valgdagsmålingen fra klokka 23, som mange ikke trodde på, viste seg å være riktig.

- Selv om prognosene ikke er klare ennå, er det ganske åpenbart at meningsmålingene før valget tok feil, og med god margin, uttalte  statistikkredaktør Alberto Nardelli i The Guardian på det tidspunktet.

Følg valgdekningen direkte her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere