RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix (montasje)

- Et av verdens mest utsatte land

Sist oppdatert:
Rammet av vulkanutbrudd og tsunami på 24 timer.

Denne uken er Indonesia rammet av to voldsomme naturkatastrofer. Mandag kveld ble øygruppen Mentawai rammet av en tsunami som skylte vekk ti landsbyer.

Myndighetene bekrefter at over hundre mennesker er omkommet og 500 savnet. Tsunamien ble utløst av et jordskjelv som ble målt til styrke 7,7 på Richters skala.

Vulkanutbrudd
Dagen etter ble landet igjen rammet av katastrofe. Vulkanen Merapi på den indonesiske øya Java har tirsdag spydd ut glovarm lava og vulkanaske. Minst 25 mennesker skal være omkommet, melder nyhetsbyrået AP onsdag.

- Indonesia er jo et av de landene i verden som er mest utsatt for naturkatastrofer, enten det er jordskjelv, jordras, vulkanutbrudd eller tsunami som følge av jordskjelv. Det som er viktig er jo at det bygges lokal kapasitet så vi kan hjelpe med det samme, slik at vi ikke behøver å vente på internasjonal assistanse, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, til Nettavisen.

Styrket beredskap
Brende understreker at det katastrofeutsatte landet er avhengig av å få på plass en styrket beredskap.

- Jeg snakket med generalsekretæren i Røde Kors i Indonesia i forrige uke, og han sa at man burde utvide den ordningen som Norges Røde Kors og Røde Kors i Indonesia samarbeider om. Vi samarbeider om å bygge fire lagre med nødutstyr i fire områder som er mest utsatt for naturkatastrofer, sier Brende.

Brende var på plass i Indonesia like etter at Vest-Sumatra ble rammet av et jordskjelv i oktober i fjor. Minst 1100 mennesker omkom i jordskjelvet som også utløste en tsunami.

Les også: Minst 19 omkom i vulkanutbrudd
Les også: - Barna ble skylt vekk av bølgene

Skulle følge opp barn
De to svenske hjelpearbeiderne Mie Melin (50) og Jenny Nordin (32) fra Redd Barna, befinner seg like ved det tsunamirammede området i Indonesia.

Melin og Nordin er på plass i Indonesia for å følge opp situasjonen til barna som ble berørt av jordskjelvet på Vest-Sumatra i fjor høst.

- Vi har nettopp blitt evakuert og er installert på et hotell. Min kollega Jenny og jeg har vært i en landsby for å følge opp barn som ble rammet av jordskjelv i fjor, sier Mie Melin til Nettavisen på telefon fra Indonesia tirsdag kveld.

Rykter om jordskjelv
Allerede tidlig mandag begynte ryktene å gå om at det skulle komme et kraftig jordskjelv.

- I går så hørte vi rykter om at det skulle komme et nytt jordskjelv. Folk var livredde og sto utenfor husene sine. Da vi var på vei tilbake til der vi bodde, fikk vi høre om et jordskjelv utenfor Sumatra. Og så kom det rykter om at det skulle komme en tsunami, sier Melin.

Dermed bestemte de to hjelpearbeiderne seg for å evakuere oppover mot høylandet.

- Det vi har hørt er at det har vært flere etterskjelv og flere tsunamier. Det siste vi hørte var at 138 mennesker hadde dødd og 600 er savnet, sier hun.

- De har opplevd veldige mang katastrofer på veldig kort tid, legger hun til.

Ukjent omfang
Redd Barna-arbeiderne på Sumatra vet ennå ikke hvordan de skal ta fatt på situasjonen som nå har oppstått etter tsunamien.

- Vi har ikke tatt noen beslutning ennå. Vi jobber jo med å sikre at barn får beskyttelse. Omfanget av denne katastrofen er ennå uklar, og et er ingen som vet hvor mange barn som er rammet. Vi har hørt at ti landsbyer er skylt vekk, sier Melin.

Verst rammet
Indonesia var også det landet som ble verst rammet under tsunamien i Det indiske hav andre juledag 2004. 230.000 mennesker ble bekreftet omkommet bare i Indonesia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere