*Nettavisen* Nyheter.

- Et grusomt angrep

Politiet bekrefter at minst 37 personer er døde og 700 skadd etter terrorangrepene i London. Folk bes om å være årvåkne.

07.07.05 21:59

Det hersker stor usikkerhet rundt dødstallene etter terrorangrepene mot London torsdag morgen.

London-politiet bekrefter at minst 37 mennesker er døde og 700 skadd i angrepene.

Metropolitan-politiet i London bekrefer, ifølge nyhetsbyrået AP, at 21 dødsfall har funnet sted ved Kings Cross/Russel Square, syv ved Edgware Road, syv ved Liverpool Street og to på bussen som eksploderte nær Russel Square.

Den første eksplosjonen rammet en t-banevogn som var på vei fra Liverpool Street og befant seg mellom Moorgate og Aldgate East klokken 09.51 norsk tid. Sju er bekreftet døde i denne eksplosjonen.

Klokken 09.56 eksploderte en annen bombe på en vogn mellom King's Cross og Russell Square. 21 mennesker er bekreftet omkommet.

I tillegg ble fem drept etter en eksplosjon på stasjonen Edgware Road. Tre t-banevogner skal ha blitt rammet av denne eksplosjonen klokken 10.17.

- Uvisst antall drepte i bussangrep
I tillegg bekrefter politiet minst to døde i busseksplosjonen ved Tavistock Road klokken 10.47.

- Dette er åpenbart et grusomt angrep på fullstendig uskyldige folk, bevisst planlagt for å drepe og skade, sa Paddick på en pressekonferanse de ulike redningstjenestene holder i Øst-London torsdag ettermiddag.

Politiet vet ikke om det dreier seg om selvmordsangrep eller om eksplosiver noen har lagt fra seg på bestemte tidspunkter. Det foreligger ingen indikasjoner på at annet enn tradisjonelle eksplosiver er brukt, men hva eksplosivene inneholdt er foreløpig ikke klart.

- Med det mener jeg at det kjemiske eller biologiske våpen ikke er oppdaget, utdyper Paddick.

Ingen er fanget i undergrunnssystemet torsdag ettermiddag. Politiet understreker at de mener sikkerhetsnivået var høyt nok. Representanter for både politiet og de andre redningstjenestene vektlegger også at de mener redningsoperasjonene gikk raskt og at disse var godt koordinert.

- Folk må være årvåkne
Politiet har ingen informasjon om at flere bomber skal være plassert.

- Vi vil være sikre på at transportsystemet er trygt. Bortsett fra det har vi ingen indikasjoner på at det finnes flere eksplosiver i transportsystemet, sier Paddick, som understreker at alle T-banevogner og busser vil bli grundig undersøkt.

Hva gjelder meldingen fra en gruppe, angivelig tilknyttet europeiske forgreninger av terrornettverket al-Qaida, om at disse står bak aksjonen, sier politiet at de ikke er blitt varslet om dette.

- Vi er klar over at denne meldingen er lagt ut på nettet, og vil undersøke det, sier Paddick.

Politibetjent Andy Trotter understreker at politi og redningstjenester samarbeider tett for å gjøre transportsystemet så trygt som mulig.

- Men den britiske befolkningen må være årvåkne. Vi vet ikke om dette er over ennå, understreker Trotter.

Politi vil være svært synlig i Londons gater og i kollektivtransportsystemet de nærmeste dagene.

1000 kan være skadd
Myndighetene frykter også at så mange som 1000 kan ha blitt skadet i terrorangrepene torsdag morgen. Tidlig onsdag kveld bekreftet politiet at 700 mennesker er skadd, og fra tidligere er det bekreftet at over 300 har blitt behandlet for skader på sykehus. Politiet opplyste da at 150 av de 300 er alvorlig skadd.

Talsmann for politiet, Brian Paddick, sier tallene er basert på rapporteringer fra London Ambulance Service. Det er foreløpig uklart om dette er en av de to personene politiet har bekreftet omkommet. Ifølge Sky News har angrepene forårsaket dødsfall på to ulike steder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag