RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Frode Overland Andersen / UD (Scanpix)

- Et helt spesielt inntrykk

Sist oppdatert:
Utenriksminister Jonas Gahr Støre besøkte Tahrir-plassen i Kairo.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ankom Egypt mandag denne uken i forbindelse med et to dager langt besøk i landet.

Tirsdag stilte Støre opp på den historiske Tahrir-plassen (frihetsplassen) i Kairo hvor egyptere demonstrerte i forrige måned, og fikk til slutt avsatt president Hosni Mubarak.

- Dette gjør et helt spesielt inntrykk, sier Støre.

- Kritisk fase
- Egypt er inne i en kritisk fase etter de historiske omveltningene hvor særlig den yngre generasjonen har spilt en avgjørende rolle. Nå må folkets krav om demokrati og menneskerettigheter innfris. Vi ønsker å bygge ut kontakten med de folkelige bevegelsene og fremskrittsorienterte lederskikkelser i egyptisk politikk, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

Utenriksministeren vil ha en lang rekke samtaler med representanter for myndighetene, opposisjonspartier, politiske ungdomsgrupperinger og sentrale analytikere. Han møter blant annet generalsekretær i Den arabiske liga, Amr Moussa, Egypts utenriksminister Aboul Gheit og tidligere fredsprisvinner og leder for Det internasjonale atomenergibyrået, Mohammed El Baradei.

- Skritt for skritt
Tema for samtalene vil være den politiske og demokratiske utviklingen i Egypt, situasjonen i regionen med særlig fokus på Libya og fredsprosessen i Sudan samt fredsprosessen mellom Israel og Den palestinske selvstyremyndigheten.

- Omveltningene vi har vært vitne til i Egypt har vært skapt og drevet av egypterne selv. Presidenten har gått av, men nå skal befolkningens krav og håp om forandringer gjennomføres skritt for skritt, grunnloven skal endres, valg skal forberedes og nye økonomisk vekst skapes. Jeg ønsker å lytte til egypternes egne vurderinger og erfaringer, blant annet for å høre hvordan Norge kan bistå og støtte landet på den videre veien mot demokrati og økonomisk utvikling, sier Støre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere