*Nettavisen* Nyheter.

- Et helvete på jord og en skamplett for verdenssamfunnet

FRA VONDT TIL VERRE: På dette bildet tatt 31. januar 2014 stiller flyktninger seg i kø for nødhjelpsrasjoner i Yarmouk-leiren. Nå fortviler FN og hjelpeorganisjoner fordi de ikke får adgang til leiren. Foto: Uncredited (Ap)

Ekstremistene i IS har tatt over kontrollen i flyktningeleiren utenfor Damaskus.

04.04.15 18:32

- Et helvete på jord og en skamplett for verdenssamfunnet.

Slik beskriver Chris Gunness, talsmann for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), situasjonen i flyktningeleiren Yarmouk utenfor Damaskus i et intervju med BBC Radio 4 lørdag.

I den allerede hardt prøvede flyktningeleiren, har ekstremistene i Den islamske stat (IS) og al-Nusra fronten nå tatt kontrollen over 90 prosent av området.

Det melder en observatørgruppe i Syria.

- En appell om hjelp

- Dette er en appell om hjelp fra hjertet av Syria-krisen til det internasjonale samfunnet. FNs hjelpeorganisasjon må øyeblikkelig få adgang slik at vi kan bistå sivilbefolkningen, skrev Gunness i en Twitter-melding samme dag.

Han beskrev videre Yarmouk som en test, en utfordring det internasjonale samfunnet ikke må vike unna.

De 18.000 sivile palestinerne og syrerne som fortsatt bor i Yarmouk, har de to siste årene lidd under stadige angrep og mangel på nødhjelp, melder NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

I KØ: Innbyggere i Yarmouk står i kø for å få utdelt hjelp fra FNs nødhjelpsorganisasjon for palestinske flyktninger (UNWRA). Bildet ble tatt 11. mars. Foto: Stringer (Reuters)

Nusra og IS kjemper på samme side i Yarmouk mot Aknaf Bait al-Maqdis, en militsgruppe med tilhold i leiren. De siste dagene har det vært trefninger mellom grupper fra IS, Nusra og Aknaf Bait al-Maqdis mens den syriske regjeringshæren har rettet luftangrep mot leiren.

Tayseer Abu Baker, lederen for den palestinske frigjøringsfronten i Syria, uttaler til nyhetsbyrået Reuters at IS har drept 21 mennesker, både kjempende og sivile, siden fredag, ifølge nettstedet Middle East Eye.

- Snikskyttere på takene

- Noen familier prøver å rømme leiren, men med snikskyttere fra IS på takene er det vanskelig, la han til.

IS har nå publisert bilder på nettet der de viser fram to halshogde menn som skal ha tilhørt militsen.

En kort dokumentarfilm som ble publisert på YouTube fredag gir et inntrykk av livet i flyktningeleiren. En av filmskaperne, Jamal Khalife, ble drept onsdag i en IS-offensiv, ifølge Middle East Eye.

Artikkelen fortsetter etter videoen:


Lørdag kom det også meldinger om at leiren ble bombardert av det syriske flyvåpenet. Regjeringsstyrker har dessuten avfyrt granater mot områder der kampene mellom de ulike opprørsgruppene fortsatt pågår, melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Stor mangel på mat og medisiner

Yarmouk ligger bare 6 kilometer fra Damaskus sentrum og har i to år vært beleiret av syriske regjeringssoldater, noe som har ført til stor mangel på mat og medisiner og regelrett nød for sivilbefolkningen. Ifølge Amnesty International har over 100 mennesker sultet i hjel i leiren.

Flesteparten av leirens over 150.000 innbyggere har dratt, men fortsatt bor det 18.000 sivile på det 2 kvadratkilometer store områder, ifølge NTB.

Flyktningeleiren Yarmouk ble etablert i 1957 og er i praksis en bydel. Det er ikke telt i området, men sementbygninger med smale gater der det er kafeer og butikker, ifølge NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag