- Et helvete på jord

Statsminister Kjell Magne Bondevik og kronprins Haakon var blant deltakerne da verdens ledere markerte holocaustdagen i Auschwitz torsdag. - Et helvete på jord, sier Bondevik.

27.01.05 20:59

27. januar 1945 gikk sovjetiske soldater gikk gjennom portene til konsentrasjonsleiren Auschwitz og befridde knappe 7000 overlevende.

Datoen markeres hvert år som den internasjonale holocaustdagen, og torsdag var det 60 år siden Den Røde Armé bordet leiren og stengte det som allerede hadde rukket å bli nazistenes aller verste dødsleir.

Statsledere og representanter fra et 30-talls land hadde i år kommet sammen i den tyske konsentrasjonsleiren Polen for å minnes ofrene.

- Det var en sterk opplevelse, sier Kjell Magne Bondevik til TV 2 Nettavisen

Møtte norsk overlevende
Spesielt nevner Bondevik møtet med en norske overlevende.

- Kronprinsen og jeg fikk før selve seremonien anledning til å treffe norske Alf Knutsen, som var en av de få som overlevde oppholdet her. Han skildret for oss hvordan det var, og det må, for å bruke et sterkt ord, ha vært et helvete på jord.

Leiren ble endestasjon for mer enn en million mennesker, de fleste jøder.

- Jøder ble sendt rett i gasskamrene simpelthen fordi de var jøder, sier statsministeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Scanpix/EPA)

Kronprinsen bar lys
Selve seremonien ble holdt inne i Auschwitz, på stedet hvor leiren var. Det som spesielt gjorde inntrykk på statsminister Bondevik var beretningene fra folk som hadde vært her.

Men Bondevik fremhever også Russlands president Vladimir Putin, som snakket om hva Den Røde Armé opplevde da de kom til leiren for å redde ut overlevende. Han syntes også talen fra Israels president Moshe Katsav, hvis folk mistet så mange i Auschwitz, var sterk.

Etter seremonien bar delegasjonslederne frem lys. Norges delegasjon ble ledet av kronprins Haakon.

Må ikke glemme
- Det var en lang seremoni, det var kaldt og det snødde, men det skulle vare mangle at vi holdt ut når vi kjenner de lidelsene mennesker har vært utsatt for her.

- Hvorfor er dette viktig?

- Fordi dette ikke må bli glemt. Det er en vaksine mot at noen skal begynne å få tro på slike ideologier igjen, mener Bondevik.

Spesielt tenker Bondevik på de yngre.

- Det at det sendes skoleungdom ned her med buss, tror jeg er veldig viktig, for da kan de selv se hva slike ideologier kan føre til, mener statsministeren

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.