RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ole Berthelsen / TV 2 Nettavisen (TV 2 Nettavisen)

- Et personlig nederlag

Sist oppdatert:
Fredsprosessen på Sri Lanka er så godt som død. – Det er et personlig nederlag sier utviklingsminister Erik Solheim.

Erik Solheim har gitt klemmer, håndhilst og snakket med partene på Sri Lanka i snart åtte år. Målet har hele tiden vært å finne en løsning på den blodige borgerkrigen.

At situasjonen nå er verre enn noen sinne, tar han som et nederlag.

- Veldig tungt
- Jeg føler det personlig veldig tungt. Mange av de som er blitt drept er folk jeg har kjent veldig godt, mange av de stedene jeg har vært er der krigen nå pågår, og jeg kjenner også godt de som nå fører krigen fra begge sider, sier Solheim til TV 2 Nyhetene.

Se hele innslaget på web-tv her

Solheim var selv med på å fremforhandle våpenhvilen i 2002. Men etter at 800 mennesker er drept så langt i år er våpenhvilen så godt som ikkeeksisterende. Onsdag mista fem nye menneske livet i stridighetene på Sri Lanka.

- Det er en så alvorlig krigssituasjon nå at det taler for seg selv. Jeg vil ikke gå inn i finurlige definisjonsspørsmål, sier Solheim.

På terrorlista
Våpenhvilen overvåkes av nordiske observatørerer. Men tamiltigrenes misnøye over å bli satt på EUs terrorliste gjør at de nordiske EU-landene nå trekker seg ut. Hvilke land som nå skal bidra, er usikkert.

- Jeg kan ikke spekulere på det før vi har snakket med både myndighetene og tamiltigrene om det. Det er de som til sjuende og sist bestemmer hvilke andre land som skal komme inn, men flere land har kommet til oss og tilbudt seg å være med hvis det er behov, sier han til TV 2 Nyhetene.

I morgen reiser Norges spesialutsending til Sri Lanka, men Solheim forventer lite av besøket.

- Vi har lovet partene å ha en endeløs tålmodighet, det skylder vi menneskene på Sri Lanka, men også til EU og USA som så sterkt oppfordret oss til å fortsette, sier Solheim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere