RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Et totalt nederlag

Sist oppdatert:
40 år etter seksdagerskrigen i dag. Se video!

Tirsdag 5. juni er det førti år siden begynnelsen på seksdagerskrigen. Krigen varte under en uke, men satte dype spor i de arabiske landene som opplevde Israels militære overlegenhet på kroppen.

Før krigen i 1967 kontrollerte Jordan Vestbredden, og Gazastripen var egyptisk territorium. Seks dager senere hadde Israel okkupert Vestbredden, Gaza, hele Sinaihalvøya og de syriske Golanhøydene, og slått tilbake tre arabiske hærer.

Kritiserer mangel på demokrati
I den arabiske verden er dagen preget av ettertanke og bitter kritikk av de udemokratiske regimene som fikk fortsette å sitte ved makta selv etter å ha blitt ydmyket militært av Israel.

- Et militært nederlag, som kunne vært begrenset, har blitt forvandlet til et totalt nederlag, representert ved regimene, skriver kommentator Bakr Sadiqi i den panarabiske avisa al-Hayat. Flere kommentatorer kritiserer mangelen på demokratiske reformer i regionen, ifølge AP.

Fredsdemonstrasjon i Israel
I Tel Aviv planlegger israelske og palestinske fredsaktivister en demonstrasjon til minne om krigen i dag, ifølge BBC. Flere demonstrasjoner er planlagt i løpet av uka, og på lørdag skal det arrangeres fredsdemonstrasjoner verden over.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere