- Etiske vurderinger må tre til side

Foto: HO (Reuters)

Generalsekretær i Norsk Presseforbund mener likbildene av bin Laden bør offentliggjøres.

04.05.11 21:31

Det hvite hus diskuterer fortløpende om de skal frigjøre bildene av liket til Osama bin Laden.

En offisiell kilde opplyser til TV-kanalen ABC News at bildene er «blodige og grusomme». Osama bin Laden ble skutt i hodet like over det venstre øyet, og deler av skallen skal ha blåst bort.

Barack Obama-administrasjonen skal være bekymret for at bildene vil fremprovosere sterke reaksjoner i den muslimske verden. Men på en annen side ønsker amerikanske myndigheter å sette en stopper for spekulasjonene rundt bin Ladens død.

Konspirasjonsteorier
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold mener det er flere ting som taler for en publisering av de opprørende bildene.

- Vi vet jo at folks evne til konspirasjonsteorier er enorme, og det er ikke bare en liten gruppe. Det er ganske store grupper, og ikke minst har det vist seg at det er betydelige deler av den muslimske og arabiske verden som fortsatt velger å tro at 9/11 (terrorangrepene mot USA) var et israelsk angrep hvor muslimer overhodet ikke var involvert. Og Internett viser at dette også er en teori som faktisk har mange tilhengere i den vestlige verden, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, til Nettavisen.

- Dette å offentliggjøre bilder for å vise at Osama bin Laden er død, tror jeg ikke man kommer unna. Men selv om man viser bilder, så vil mange si at dette er manipulerte bilder. Men så lenge man ikke viser bilder, så vil muligheten for konspirasjonsteorier være langt større, sier han.

- For blodig for avisforsidene
Hensikten med å publisere bildene er at allmennheten kan gjenkjenne Osama bin Laden. Men offisielle kilder sier at utfordringen er at bildet som er mest gjenkjennelig (av bin Ladens ansikt), er så grusomt og blodig at det trolig ikke kan publiseres på avisforsidene.

Kokkvold forstår dilemmaet amerikanske myndigheter står overfor.

- Dette er naturligvis ikke vakre bilder og kan komme til å hisse opp ikke bare tilhengere av Osama bin Laden, men også andre i den muslimske verden. Jeg tror likevel fordelene er større enn ulempene, sier han.

- Presseetiske vurderinger må tre til side
Normalt vil norske presseredaksjoner avstå fra å publisere bilder av døde mennesker, spesielt bilder av døde nordmenn som følge av hensyn til de pårørende.

- Men det er jo noen ting som er så viktig at normale presseetiske vurderinger må tre til side, og det er tilfellet her, sier Kokkvold.

- Når det gjelder store historiske hendelser og katastrofer som Tsunamien, så er det normalt å ikke følge de normale presseetiske normer når det gjelder bilder av døde mennesker, og det mener jeg også er tilfellet her. Dette er ikke en som er drept i et gjengoppgjør i Oslo, men verdens mest ettersøkte terrorist, og mye av den offentlige debatten de siste ti årene har dreid seg om ham, sier Kokkvold.

Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, sier han vil publisere bildene dersom amerikanske myndigheter velger å offentliggjøre dem.

- Ja, jeg mener det er ekstremt viktig å offentliggjøre bildene fordi dette kan etterprøve at Osama bin Laden er død, samt gi innsyn i hvordan han har blitt drept, sier Stavrum og legger til at bildene har en viktig dokumentasjonsverdi.

Tre ulike bilder av bin Laden
Amerikanske myndigheter skal ha bilder av Osama bin Laden fra tre ulike settinger:

1. Bilder av Osama bin Laden etter at han ble tatt med tilbake til Afghanistan. Dette er de mest gjenkjennelige, med et klart bilde av ansiktet til bin Laden. Bildet beskrives som grusomt fordi han har et stort sår over begge øynene - og det er veldig blodig.

2. Bilder fra begravelsen til sjøs om bord på USS Carl Vinson.

3. Bilder av selve aksjonen i bin Ladens hus. Blant annet bilder av to døde brødre, og en av bin Ladens døde sønner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.