RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Etnisk rensning i Darfur

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Voldtekt, henrettelser, utsulting og hindring av nødhjelp blir ifølge to raporter brukt av sudansk milits i forsøk på etnisk rensning i Darfur.

En rapport fra FN forteller om systematisk utsulting av flyktninger i Derfur-regionen vest i Sudan, mens en annen rapport fra Human Rights Watch forteller at svarte afrikanere blir drevet vekk fra jorden sin av arabisk milits.

Et team fra FN besøkte for et par uker siden byen Kailek i Darfur Ifølge FN-rapporten hindrer militsen her matvareleveranser til byen, og nekter noen å reise ut, melder BBC. Sudans utenriksminister Mustafa Ismail har bekreftet at det kan ha vært brudd på menneskerettighetene i området, men nekter for at det foregår noen form for etnisk rensning.

En hjelpearbeider i Kailek beskriver det som skjer i byen som «utsultingspolitikk». Åtte-ni barn dør hver dag av underernæring.

Rapporten forteller også at jenter og kvinner blir voldtatt, og beskriver inhumane hygieniske forhold og mangel på medisinsk behandling. FN-arbeiderne som var i byen skal ha vært synlig rystet over forholdene, melder BBC.

Mange flyktninger kom til Kailek, områdets største by, etter at arabisk milits begynte å angripe landsbyer i nærheten. Den ridende militsen kalt Janjaweed omringet byen, og holder dermed i praksis 1700 mennesker som gisler. Etter hvert som matlagrene gikk tomme, måtte innbyggerne betale militsen for å forlate byen for å se etter forsyninger.

FN tror det er mange flere byer som Kailek i Derfur, der sivile lever under liknende forhold. Mange av flyktningene hevder også at sudanske myndigheter jobber sammen med militsen.

Rapporten fra HRW anklager den sudanske regjeringen for etnisk rensning og forbrytelser mot menneskeheten. Blant strategiene som blir brukt ifølge HRW er massevoldtekt, henrettelser og systematisk brenning av landsbyer og avling.

FNs sikkerhetsråd vil senere fredag få en briefing om forholdene i Darfur

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere