- Ett malingsflak kan drepe en astronaut

Foto: - (AFP)

Astronauter må vokte seg vel når de er ute på romvandring.

13.02.09 20:03

Flere tusen objekter suser i bane rundt jorden med en fart på 28.000 kilometer i timen. Det er resultatet av 51 år med romfart.

Denne uken ble det internasjonale romfartsmiljøet rystet da en amerikansk satellitt og russisk satellitt kolliderte i bane rundt jorden. Dette er første gangen at to intakte satellitter kolliderer.

Les også: To satellitter kolliderte i verdensrommet

Kollisjonen har fått flere eksperter til å etterlyse bedre overvåkingssystemer på menneskeskapte objekter i verdensrommet.

Det er omtrent 17.000 menneskeskapte objekter på over 10 centimeter som går i bane rundt jorden til enhver tid, ifølge BBC.

- Det er ikke så mange intakte satellitter, men det fines mange vrakbiter, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til Nettavisen.

En fare for astronauter
Og disse vrakbitene kan utgjøre en fare for astronauter og bemannede romfartøy. Selv den minste malingsfliken kan være livsfarlig for en astronaut som er ute på romvandring.

- Ett lite malingsflak er nok til å skade et menneske hvis de er ute av romfartøyet. Og i aller verste fall kan dette lage hull i romdrakten. Det er snakk om veldig store hastigheter på 28.000 kilometer i timen. Selv en mutter kan lage et hull i et romfartøy. Det er normalt svært uheldig og kan være fatalt, sier Røed Ødegaard.

Antallet objekter i bane rundt jorden øker gradvis med tiden og dette kan forårsake nye kollisjoner i fremtiden, mener noen eksperter.

- Det er uheldig, men uunngåelig. Det er uheldig at kollisjonen skjedde i lav jordbane, og det er uunngåelig tatt i betraktning antallet på Iridium-satellitter. Det er større sannsynlighet for at Iridium-systemet blir rammet enn at én enkel satellitt blir rammet, sier Richard Crowther, som har spesialisert seg på objekter som går i bane rundt jorden.

Iridium-satellittene består av en samling med 66 ubemannede romfartøy som går i lav jordbane.

Les også: To satellitter kolliderte i verdensrommet

Stor plass
Derimot er det flere som hevder at slike ulykker er ekstremt uvanlig. Det til tross for at det har skjedd flere småkollisjoner tidligere.

- Selv med en sammensetning av 66 satellitter, og hvis du regner på det, så er det fortsatt enorme mengder med plass, sier Patrick Wood, som leder avdelingen for satellitter ved Europas største romfartsselskap EADS-Astrium, melder BBC.

Det amerikanske forsvaret har 25 stasjoner som overvåker verdensrommet. Likevel er det utrolig vanskelig å avverge kollisjoner mellom objektene.

- De har en ekstrem høy fart, så det er vanskelig å forutse en kollisjon. Men på en annen side er det lite sannsynlig at to romfartøy treffer hverandre, sier Wood.

Før eller senere vil alle disse objektene falle ned og brenne opp i atmosfæren, men normalt vil det ta en del år, ifølge Røed Ødegaard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.