*Nettavisen* Nyheter.

- Etterlot Marita døende i bilen

Marita Strøm (38) ble skutt og drept i Irak. Hennes 25 år gamle kurdiske ektemann er fengselt for drapet. Bildet er tatt like før hun reiste på ferie 9. august i år. Foto: Privat / SCANPIX

Mens ektemannen tok barna til sykehus, etterlot han Marita Strøm døende i bilen på stedet der hun ble skutt, hevder flere vitner.

16.09.04 13:03

Et titalls vitner skal ha forklart dommeren at ektemannen sin skuddskadde kone være igjen på stedet der hun ble skutt mens han selv dro til sykehuset med sine to døtre. Den eldste datteren hadde et skuddsår i hånden.

- Han etterlot kona i bilen, dro til sykehuset, og sa noen hadde skutt mot ham og hans kone. Vitner sier hun fortsatt var i live da han forlot henne, sier sikkerhetssjefen i Suleimaniya, Sarkawt Hassan Jalal, til TV 2 Nettavisen.

Ektemannen Osman Omar Osman skal han ha ventet en time med å varsle politiet. En person skal ha ringt Osman og sagt at kona var skutt. Først da returnerte han til åstedet, sier Jalal.

- Hvorfor er ikke disse opplysningene kommet fram tidligere?

- Dommeren ville ta seg tid til å avhøre vitnene først, svarer Jalal.

Ni arrestert
Ytterligere en person er arrestert i saken. Vedkommende skal være en slektning av den fengslede ektemannen. Til sammen er nå ni personer fengslet i saken.

Jalal presiserer at selv om politiet fortsatt holder muligheten åpen for at andre personer enn ektemannen skjøt Marita Strøm, men at ektemannen uansett er mistenkt for å ha planlagt drapet.

- Da offeret og bilen ble undersøkt ble det klart at det kunne være ektemannen som skjøt, eller noen andre, sier Jalal.

Rekonstruerte drapet
Ektemannen har forklart at ukjente gjerningsmenn skjøt mot bilen mens Osman, kona og to av parets tre døtre var på vei hjem fra en venn. Rekonstruksjonen av drapet skal ha svekket ektemannens forklaring om at noen utenfra skjøt mot bilen.

Obdusert
Ifølge Jalal ble Marita Strøm truffet av en kule i hånden og en på venstre side av brystet. Obduksjonen av liket skal nå være ferdig, og kisten med den avdøde kan sendes til Norge.

Trolig vil det gå flere uker før saken kommer for retten. I mellomtiden vil de tre døtrene til ekteparet bli boende hos bestefaren og Osmans søster i Suleimaniya.

Identiteter
Ifølge Aftenposten gransker politiet i Sulaymaniya på vegne av norske myndigheter hvilke identiteter som er brukt av den drapsmistenkte Osman Omar Osman.

Ifølge sitt norske pass er Osman 25 år. Han har også irakiske identitetspapirer med navnet Faraidun Latif Sharif der alderen er oppgitt til 32 år.

Slektinger har forklart at hele familien byttet navn i forbindelse med at de måtte flykte fra byen Kirkuk og Saddam Hussein.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.