- Familiefar drepte og spiste barna sine

Foto: - (Afp)

Borgerjournalister melder om grusomme kannibalhistorier fra sultrammet område i Nord-Korea.

28.01.13 21:31

En far skal ha blitt henrettet for å ha drept sine to barn i Nord-Korea, ifølge ubekreftede meldinger fra det hermetisk lukkede landet.

Faren skal ha drept barna for å skaffe mat til seg selv om kona. I tillegg skal det ha vært flere andre tilfeller av kannibalisme i Nord-Korea det siste året.

Det er den anerkjente avisen The Sunday Times som bringer nyheten om kannibalisme i et landbrukssamfunn i Nord-Korea.

Avisen siteres av andre storaviser som The Independent og Daily Mail. De horrible beretningene fra Nord-Korea er samlet inn av nyhetsbyrået Asia Press som er basert i Osaka, Japan. Asia Press har spesialisert seg på å innhente nyheter fra innsiden av det isolerte landet.

- Det som var spesielt sjokkerende, var de tallrike vitnebeskrivelsene om kannibalisme, sier Jior Ishimaru ved Asia Press.

- 10.000 sultet i hjel
Asia Press hevder de har rekruttert et nettverk med borgerjournalister i Nord-Korea. Rapportene om kannibalisme anses som troverdige, skriver flere britiske aviser.

Asia Press har skrevet en tolv sider lang rapport hvor de skildrer forholdene i et landbrukssamfunn. Alle borgerjournalistene og kildene har blitt anonymisert med pseudonymer.

Rundt 10.000 mennesker skal ha dødd som følge av det som omtales som en «skjult hungersnød» i de nordkoreanske provinsene Nord- og Sør-Hwanghae. Menneskene i området livnærer seg på landbruk, men omfattende tørke fra april til juni i fjor har ført til store matmangler.

I tillegg skal myndighetene ha konfiskert store mengder mat i provinsene for å brødfø hæren og privilegerte folk i hovedstaden Pyongyang, ifølge ubekreftede meldinger.

- Gravde opp barnebarnet
Borgerjournalistene i provinsene skriver om flere tilfeller hvor sultenøden har ført til kannibalisme i landbrukssamfunnet.

- Det var en hendelsen der en man ble arrestert for å ha gravd opp liket til sitt barnebarn og spist levningene, skriver borgerjournalisten Gu Gwang-ho i rapporten.

Borgerjournalisten skriver han ble møtt av et grusomt syn da han besøkte området i mai måned i fjor. Han forteller at det nesten ikke var tilgang på mat.

- En familie var helt utslettet. Alle døde av sult. Mens en annen familie ga opp håpet og begikk selvmord, sier Gu.

Foto: Reuters

- Drepte barna
Ifølge Asia Press skal en familiefar ha drept barna sine for å få tilgang på mat.

- I min landsby ble en mann skutt av en eksekusjonspelotong fordi han i mai måned drepte sine to barn og forsøkte å spise dem, opplyser en borgerjournalist til Asia Press.

- Han drepte eldstedatteren mens kona var bortreist i forbindelse med jobb. Han drepte også sønnen fordi han var vitne til drapet. Da kona kom hjem igjen, tilbød han henne mat og sa: Vi har kjøtt, sier borgerjournalisten.

- Men kona ble mistenksom og varslet sikkerhetsmyndighetene, noe som førte til at det ble gjort funn av menneskelevninger fra barna, sier borgerjournalisten.

- Ble gal av sult
The Sunday Times har også sitert en anonym kilde i det nordkoreanske arbeiderpartiet.

- En mann som ble gal av sult i en landsby i Chongdan fylke, ble arrestert for å ha kokt sitt eget barn og spiste kjøttet, sier kilden til avisen.

Dette er ikke første gangen det kommer meldinger om kannibalisme i det isolerte landet. I mai måned i fjor meldte det statsstyrte sørkoreanske Instituttet for nasjonal samling (Korea Institute for National Unification) at en mann var blitt henrettet etter å ha drept og spist en kollega. Mannen skal også ha forsøkt å selge restene på et lokalt marked og sagt det var fårekjøtt.

En annen mann skal ha blitt henrettet i samme måned for ha drepte elleve mennesker. Han skal ha forsøkt å selge menneskekjøttet som svinekjøtt.

Det er også meldt om kannibalisme i flere av landets fengsler. Men dette har ikke blitt bekreftet fra offisielt hold.

Allerede på 1990-tallet startet ryktene om kannibalisme i Nord-Korea. Ryktene ville ha det til at hungersnøden førte til at enkeltpersoner tydde til kannibalisme, samt solgte menneskekjøtt på de illegale markedene. Det er estimert at rundt to millioner mennesker døde under hungersnøden på 1990-tallet.

- Ingen dokumentasjon
Den prisbelønte journalisten og forfatteren Barbara Demick følger flere nordkoreanere gjennom hungersnøden på 1990-tallet i boken «Mørkets rike».

Demick skriver at det oppsto skumle rykter om kannibalisme blant sultne folk på jakt etter en matbit.

Demick har selv snakket med mange avhoppere som hørte at det ble solgt menneskekjøtt på markedene, men forfatteren understreker at det aldri ble funnet noen dokumentasjon som kunne underbygge påstanden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.