RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fangefly fikk grønt lys

Foto: Lennart Rimestad
Sist oppdatert:
Britiske myndigheter skal ha gitt CIAs fangefly ubegrenset tilgang til militærbaser på britisk jord.

Ifølge den britiske avisen Mail on Sunday har CIA fått ubegrenset tilgang til Storbritannias militærbaser for transport av terrormistenkte.

I rettslig gråsone
Mail on Sunday publiserer søndag bilder flyentusiaster har tatt av tre såkalte amerikanske fangefly på flyplasser i Edinburgh, Prestwick og i Glasgow. Bildene skal være tatt den 20. juni, 13. november og 16. september i år.

- Vår undersøkelse har gitt bevis for at en rekke fly som har forbindelser til CIAs operasjon «Extraordinary renditions», hemmelige operasjoner som går ut på å fly terrormistenke personer til steder der de kan bli forhørt uten hensyn til internasjonal eller nasjonal lov, har blitt fløyet ut og inn i Storbritannia uten å ha blitt kontrollert av myndighetene, skriver avisen.

Et av flyene er blant annet også fotografert på flyplassen i Kabul i Afghanistan.

Fangeflysaken er ventet å stå på sakslisten når USAs utenriksminister Condoleezza Rice besøker Tyskland på mandag.

Ifølge Der Spiegel sitter tyske myndigheter på en liste med over 437 mistenkte fangeflyginger. To fly skal alene ha stått for 137 av 146 bruk av tysk luftrom eller landinger på tysk jord i 2002 og 2003.

Rice lovet forklaring
- Slike fly kan bli brukt til å transportere mistenkte terrorister, skriver det tyske magasinet i utgaven som kommer på markedet førstkommende mandag, ifølge BBC. Listen tyske myndigheter sitter på, skal ha blitt overlevert av tyske flygeledere på forespørsel fra det tyske Venstre-partiet.

Listen viser at de omstridte flyene skal ha landet i Berlin, Frankfurt og ved den amerikanske luftvåpenbasen i Ramstein, men den kaster ikke lys over hva eller hvem som var om bord under flygingene.

Tidligere denne uken uttalte Rice at hun vil besvare EUs brev der det blir uttrykt bekymring over rapporter om at amerikansk etterretning bruker hemmelige fengsler, spesielt på øst-europeisk jord.

Tortur-anklager
Enkelte tidligere fanger har stått frem og hevdet at de etter pågripelse som mistenkte terrorister ble fløyet av CIA til Syria og Egypt, der de skal ha blitt torturert.

Den amerikanske retttighetsgruppen American Civil Liberties Union har varslet at de vil bringe CIA for retten over det gruppens medlemmer mener er brudd på både amerikansk lov og folkeretten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere