RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fangetortur var akseptert

Sist oppdatert:
Ifølge en ikke offentliggjort rapport fra Røde Kors skal mishandling av irakiske fanger ha forekommet regelmessig. Torturen kan også ha blitt stilletiende akseptert.

Det er den amerikanske avisa The Wall Street Journal som konkluderer med dette, etter å ha fått tilgang til rapporten som ble oversendt amerikanske myndigheter i februar.

Omfattende
Rapporten bygger blant annet på inspeksjoner i Abu Ghraib-fengselet ved Bagdad. Den viser langt flere bilder av irakiske fanger som blir mishandlet enn hva den amerikanske administrasjonene tidligere har opplyst om.

The Wall Street Journal siterer fra rapporten at opplysningene som er smalet inn, «tyder på at mishandling av fanger forekom i mer enn bare enkelttilfeller, og at mishandlingen muligens var akseptert praksis som ble akseptert av koalisjonsstyrkene».

Beskutt
Røde Kors skriver også i rapporten om hvordan fanger ble avkledd, satt i tomme celler og plaget av soldater. Tre tidligere medlemmer av militærpolitiet tilknyttet Abu Ghriab-fengselet, fortalte torsdag til Reuters at overgrep mot fanger var vanlig i fengselet.

I rapporten blir det også beskrevet hvordan det ble skutt mot ubevæpnede fanger fra vakttårnene, og om «alvorlige brudd» på Genève-konvensjonene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere