- Fare for enormt kaos

Foto: (Scanpix/REUTERS/ Suhaib Salem)

– Hamasleder sjeik Ahmed Yassin hadde stor innflytelse og kontroll over folk, sier NUPI-forsker Kari Karamé, som frykter at Yassins død kan føre til et enormt kaos i Midtøsten.

22.03.04 14:14

Karamé tror ikke drapet på Yassin vil føre til større sikkerhet for israelerne. Snarere tvert om.

- Man kan nok vente seg flere aksjoner på grunn av håpløsheten som brer seg blant palestinerne, sier Midtøsten-eksperten til TV 2 Nettavisen.

Karamé er forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og forsker på Midtøsten, kjønn, konflikter og fredsbygging. Hun tror ikke at ytterliggående palestinerne umiddelbart vil klare å svare på drapet av hamaslederen med selvmordsaksjoner.

Hevnaksjon
- Selvmordsaksjoner har behov for en viss organisering. Det spørs om de kunne forutse en slik situasjon og sender inn selvmordsaksjonister allerede nå. Men at det kan komme, er absolutt en mulighet, sier hun.

Ifølge NUPI-forskeren er den direkte årsaken til mandagens rakettangrepet som drepte Hamas' åndelige leder, et angrep mot et godt bevoktet havneanlegg i Israel for noen dager siden.

- Yassin har oppmuntret til terrorangrep mot israelske mål. Det har lenge vært en trussel mot palestinsk lederskap fra israelerne. Den siste tiden har det vært en oppbygging mot Hamas, sier Karamé.

Kan virke samlende
Yassin og Hamas er omstridt, også i palestinske områder hos dem som er for en fredelig fredsprosess. Kari Karamé utelukker ikke at mandagens henrettelse av Yassin kan virke samlende på palestinerne.

- Den kan virke samlende, særlig siden angrepet skjedde ved en moské. Det var også en del andre som ble truffet og drept i angrepet, sier hun til TV 2 Nettavisen.

- Verre enn å drepe Arafat
Stedfortredende direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Hilde Henriksen Waage mener drapet på Yassin er verre enn om Arafat hadde blitt drept, og at det kan gjøre at situasjonen kommer ut av kontroll.

- Sheik Yassin er den viktigste åndelige leder for palestinerne og for Hamas, særlig på Gazastripen. Det å drepe ham er i manges øyne verre enn å drepe Yasser Arafat. Dette kan nok bli den berømte dråpen som får begeret til å renne fullstendig over, og som kan føre til at situasjonen kommer ut av kontroll, sier Henriksen Waage til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag