RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Farlig å stikke hodet i sanden

ADVARER: Shoaib Sultan i Antirasistisk Senter sier det greske eksempelet viser hvor galt det kan gå når man stikker hodet i sanden i forhold til ekstremistiske krefter.
ADVARER: Shoaib Sultan i Antirasistisk Senter sier det greske eksempelet viser hvor galt det kan gå når man stikker hodet i sanden i forhold til ekstremistiske krefter. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Shoaib Sultan i Antirasistisk Senter sier det er all  grunn for politiet til å holde øye med det nynazistiske miljøet i Norge.

Gyllent Daggry regnes som en av de mest voldelige høyreekstreme bevegelsene i Europa, men kan også tjene som eksempel på hvor viktig det er å være på vakt mot disse kreftene, mener antirasister.

Shoaib Sultan, rådgiver med ekstremisme som spesialfelt i Antirasistisk Senter, sier det greske eksempelet viser hvor galt det kan gå når man stikker hodet i sanden når det gjelder ekstremistiske krefter.

Se saken om Gyllent Daggry

Drapsdømt leder

- Det er langt fra Hellas og den situasjonen man har der til Norge, men om vi ser på det nynazistiske miljøet i nabolandet Sverige, ser vi en stor og godt organisert bevegelse i Motståndsrörelsen med drapsdømte Klas Lund som leder.

- Vi skal ikke overdrive frykten for det høyreekstreme miljøet i Norden, men man skal være våken og følge med, sier Shoaib Sultan.

Flere voldsepisoder

Nylig skrev Dagsavisen at PST overvåker miljøet av norske nynazister. I Sverige har det vært flere voldsepisoder knyttet til det nynazistiske miljøet. Nylig leverte den svenske påtalemyndigheten inn tiltale mot ni nynazister etter angrep på en antirasistisk demonstrasjon i desember i fjor. Fra før er sju personer allerede tiltalt og dømt.


HAR SITTET I FENGSEL: Klas Lund er leder for den såkalte Motstandsbevegelsen i Sverige, nynazister som også har en avlegger i Norge. Her er han avbildet i en artikkel på grupperingens eget nettsted.


Kvisler på nazicamp

Tidligere denne måneden ble det kjent at Ole Nicolai Kvisler, en av de tre som ble dømt etter drapet på Benjamin Hermansen i 2001, fortsetter å være aktiv i det nynazistiske miljøet etter at han nå er ferdig med å sone dommen. Avisa Klassekampen kunne dokumentere hvordan han i juli i fjor dro på en treningsleir i regi av Svenska Motståndsrörelsen i Dalarna i Sverige.

Les også: Kvisler dro på nazicamp da han ble løslatt

NAZICAMP: Ole Nicolai Kvisler, en av de tre som ble dømt etter drapet på Benjamin Hermansen i 2001, fortsetter å være aktiv i det nynazistiske miljøet. Bildet er hentet fra en video lagt ut på nettsiden Nordfront.


Henger opp plakater

I Norge er avleggeren av det samme nynazistiske miljøet (Den nordiske motstandsbevegelsen/Nordfront) aktive på sosiale medier og med plakatklistring og rekruttering flere steder i landet. De er svært aktive på sosiale medier og på sin egen nettside, der det stadig legges ut bilder og artikler om aktiviteten.

Hvor mange tilhengere og aktivister gruppen har klart å samle i Norge er mer uklart. Shoaib Sultan mener det for en stor del dreier seg om retorikk og at miljøet i Norge ikke er stort, men han mener det er naturlig at politiet følger nøye med.

Les også: - Det samme tankegodset drepte min sønn på Utøya

Blattmann advarte

I sommer advarte Trond Henry Blattmann, som mistet sin sønn under Utøya-massakren, mot offensiven fra Den nordiske motstandsbevegelsen Nordfront-miljøet etter at de forsøkte å rekruttere medlemmer og hang opp plakater i flere byer.

- Folk må våkne opp og se hva som skjer. Dette er den samme ideologien som førte til drapene på 77 mennesker i Oslo og på Utøya 22. juli 2011, blant annet drapet på min sønn, advarte han.

PLAKATER: De norske nynazistene i Nordfront-miljøet er aktivite når det gjelder å klistre opp plakater og la torsdag ut en omtale av slik aktivitet i Kristiansand på sitt nettsted.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere