*Nettavisen* Nyheter.

- Farseaktig valg

Foto: (Reuters/Scanpix)

- Dette var et farseaktig valg, fastslår den norske Helsingforskomiteens leder Bjørn Engesland. Opposisjonen i Hviterussland varsler nye protester.

20.03.06 18:25

Ifølge Østerrikes utenriksminister ble opposisjonen «systematisk plaget» under valget søndag. Østerrike, som har formannskapet i EU, varsler at EU trolig vil innfører sanksjoner mot landet.

Ifølge den ofisielle valgkommisjonen fikk Lukasjenko 82,6 prosent av stemmene, mens Milinkevitsj fikk seks prosent.

Opposisjonslederen Aleksander Milinkevitsj kaller valget en farse. Søndag kveld deltok rundt 10.000 mennesker i en demonstrasjon mot regimet i Minsk. Milinkevitsj og den andre opposisjonskandidaten Aleksander Kozulin oppfordret mandag tilhengerne sine til å samle seg til en ferdig protest mandag kveld.

Farseaktig
Observatører fra de tidligere sovjetrepublikkene fastslo mandag at valget ble gjennomført på en rettferdig måte. Det står i skarp kontrast til det observatørene fra OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) melder om.

- Valget 19. mars holdt ikke internasjonale standarder for frie og retferdige valg. Funnet er bekreftet av solide bevis, sier lederen for OSSE-observatørene, Alcee Hastings ifølge Reuters.

-Det er klart at dette valget ikke gikk for seg på en riktig måte. Det var verken fritt og rettferdig, men framstår mer farseaktig enn noe annet, sier lederen for den norske Helsingforskomiteen, Bjørn Engesland, til TV 2 Nettavisen.

Han understreker at han er i Hviterussland som representant for Helsingfors-komiteen, og ikke som ordinær valgobservatør.

Mandag møtte han opposisjonslederen Aleksander Milinkevitsj.

-Han framstår som både sterk og energisk, og tenker langsiktig, sier Engesland.

Frykter arrestasjoner
Opposisjonen krever valget annullert, etter at kandidatene ikke fikk forberedt seg skikkelig til valgkampen, og ble nektet adgang til media. Flere nøkkelfolk ble også arrestert.

-Mange frykter det kan komme en ny bølge med arrestasjoner når valgobservatørene har reist hjem, sier Bjørn Engesland.

Under domonstrasjonen søndag var flere tusen politisoldater samlet i busser i sidegater til Oktoberplassen der opposisjonen demonstrerte.

Engesland tør ikke spå hvordan det vil gå senere.

-Det er opplagt et grunnlag for å jobbe videre mot en politisk endring i Hviterussland. Men jeg vet ikke hvordan det vil utvikle seg, sier Engesland.

Observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) legger fram sin rapport om valget mandag ettermiddag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag