RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fastlåst på Sri Lanka

Sist oppdatert:
Utviklingsminister Erik Solheim øyner lite håp for snarlig fred etter møter med Sri Lankas president fredag.

- Situasjonen er veldig vanskelig. Partene er på en kurs som er farlig. Dette vil enten føre til krig eller en fortsatt situasjon med mye vold, sier Utviklingsminister Erik Solheim til TV 2 Nettavisen.

Han har fredag hatt lange møter med Sri Lankas president Mahinda Rajapakse og Norges spesialutsending til Sri Lanka, Jon Hanssen-Bauer.

Samtidig som Solheim satt i møter ble to mistenkte Tamiltigre drept av den srilankiske hæren. Våpenhvileavtalen Norge forhandlet frem mellom regjeringen og Tamiltigrene i 2002 har gradvis gått i oppløsning den siste tiden, etter et oppsving i volden og sammenstøtene mellom de to sidene.

- Fastlåst
- Denne situasjonen er fastlåst, og en av partene må ta et modig skritt om den skal kunne løses opp i, sier Solheim.

Skytingen fredag skjedde i Kopay, en liten by nord på halvøya Jaffna, da hæren stanset to mistenkte geriljamedlemmer på motorsykkel, melder AP. Solheim beskriver en spent situasjon også i hovedstaden Colombo.

- Det er et større synlig sikkerhetsnærvær her enn på lenge, og stemningen er svært usikker, sier han.

Regjeringen og Tamiltigrene møttes til fredssamtaler i Geneve i februar, men en ny forhandlingsrunde i april ble avlyst etter at partene ga hverandre skylden for økningen i volden.

Toppmøte
Solheim reiser fredag kveld videre til India for å informere om situasjonen. Hanssen-Bauer skal etter planen møte ledere for Tamiltigrene lørdag.

- Han tar ikke med seg noe som kan beskrives som et konkret tilbud fra myndighetene på Sri Lanka, sier Solheim.

Mandag møter de norske representantene delegater fra Japan, USA og EU i Tokyo for å diskutere den spente situasjonen på Sri Lanka.

Nærmere 300 mennesker har blitt drept på øya siden april.

Tigrene mener den singalesiske majoritetsbefolkningen diskriminerer tamilene, og har kjempet for et selvstendig hjemland siden 1983. Mer enn 64.000 mennesker ble drept før våpenhvileavtalen i 2002.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere