- Fattige skjønner ikke hvor stressende det er

Styrtrike finansfolk klager over at bonusen har blitt kuttet.

01.03.12 17:40

Flere av de med høyest inntekt i USA skjelver nå i buksene.

Firmaer på Wall Street står ovenfor en nedgang i omsetning, noe som har ført til at de har kuttet ned på bonusene til de ansatte.

Det fører til at ansatte på Wall Street står ovenfor trusler som å bli nødt til og melde seg ut av golfklubber og fjerne barna sine fra de dyreste privatskolene.

- Jeg føler at jeg sitter fast. Det New York jeg ville ha er fortsatt utenfor rekkevidde, sier markedssjef i Euro Pacific Capital, Andrew Schiff, til Bloomberg.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

- De uten penger skjønner det ikke
Han er en av de som har fått kutt i bonusen. Schiff tjener 350.000 dollar, nesten 2 millioner kroner, i året, noe som er nok til å plassere ham i 1-prosentgruppen over de som tjener mest i USA.

Han frykter imidlertid at det ikke er nok til å betale for privatskoler, leie til sommerhus og en oppussing av den toetasjes leiligheten de bor i.

- Jeg er ikke rolig i det hele tatt, og jeg blir gal av situasjonen. For eksempel når jeg sitter fast som en rotte på en motorvei, syns jeg det er veldig vanskelig, sier Schiff.

Alan Dlugash er partner i regnskapsfirmaet Marks Paneth & Shron. Han mener de fattige ikke skjønner hvordan det er å få mindre lønn.

- Folk som ikke har penger skjønner ikke hvor stressende det er, sier Dlugash.

- Kan du forestille deg hvordan det er å ha tre unger på privatskole og må tenke på å trekke dem ut? Hvordan gjør man det? spør han.

Bonusene krymper - fattigdom stiger
Hos Goldman Sachs og Barclays Capital har de kuttet minst 25 prosent, mens hos Morgan Stanley har de satt et tak på bonuser på 125.000 dollar - nærmere 700.000 kroner.

Wall Streets pengebonuser falt med 14 prosent i fjor, og det er ventet at de vil falle med samme prosentandel dette året, skriver Marketwatch.

De rike på Wall Street får nok likevel ikke mye sympati blant amerikanere flest. De fleste i USA kan bare drømme om lønningene til de på Wall Street.

Les også: Derfor raser unge amerikanere

Gjennomsnittslønnen til amerikanske husholdninger var på 49.445 dollar, omtrent 280.000 kroner, i 2010. Andelen av amerikanere som lever i fattigdom steg til 15,1 prosent - det høyeste nivået på nesten to tiår.

På Wall Street er man imidlertid mest opptatt av at bonusene krymper.

- Det er helt katastrofe. Hele oppbyggingen av kompensasjon har blitt endret, sier Ilana Weinsten, direktør i IDW Group.

Skyhøy ledighet
Onsdag ble det meldt at landets økonomi ble revidert opp fra 2,8 prosent til 3 prosent på årlig basis i siste kvartal i fjor, som var bedre enn forventningene på 2,8 prosent. Dette er i så fall den høyeste vekstraten siden 2.kvartal 2010.

Men det er ikke ensbetydene med at det nødvendigvis vil bli bedre.

- Veksten i fjerde kvartal ble i stor grad løftet av lageroppbygging, og det ser ut til at veksten avtar en del til første kvartal, skriver DnB Markets i sin morgenrapport.

Samtidig preges økonomien av en skyhøy arbeidsledighet som er på 8,3 prosent. Flere millioner mennesker har mistet jobben siden finanskrisen slo inn med full tyngde.

For amerikanerne i alderen 18-24 år er ledighetsstatistikken enda verre, der det nå er klart at det kun er 54 prosent som er i arbeid. Dette er den laveste andelen på hele 64 år.

Her kan du se et innslag om ungdomsledigheten:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.