RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Filmen er verre enn karikaturene

Foto: STR (Afp)
Sist oppdatert:
- Jeg har snakket med muslimer, og det er absolutt det verste de har sett, sier forsker.

Den islamkritiske filmen «Innocence of Muslims» har ført til protestmarkeringer i Libya, Egypt, Tunisia og nå sist Jemen. Mye av sinnet rettes mot amerikanere ettersom filmen skal ha blitt produsert i USA.

Tirsdag ble det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya angrepet av en libysk militsgruppe. Utfallet var at USAs ambassadør og tre amerikanske diplomater ble drept i angrepet.

Bare to ganger tidligere har lignende publiseringer eller aksjoner skapt like mye vrede i den muslimske verden - Terry Jones’ koranbrenning i 2011 og karikaturstriden i 2006.

Filmen portretterer Muhammed som blant annet en pedofil, svindler og skjørtejeger. Filmskaperen har også sidestilt islam med kreft.

Les også:

- Ekstremt fornærmende
Forsker Helge Lurås sier filmen er ekstremt provoserende.

- Dette er en veldig provoserende film. Jeg har sett traileren og snakket med en del muslimer som har sett den. De sier at den er ekstremt fornærmende, og absolutt det verste de har sett. Det ligger nok et potensial for en del uro i den filmen, sier leder for Senter for Internasjonal Strategisk Analyse (SISA), Helge Lurås, til Nettavisen.

Lurås sier at striden rundt den islamkritiske filmen kan blåse over etter noen dager. Men han utelukker heller ikke at den blir langvarig.

- Enten tar det slutt på en uke ellers har vi et veldig stort problem, sier Lurås.

BLE HYLLET: Christopher Stevens ble drept i angrepet mot USAs konsulat i Benghazi. Onsdag ble han hyllet av president Barack Obama.
BLE HYLLET: Christopher Stevens ble drept i angrepet mot USAs konsulat i Benghazi. Onsdag ble han hyllet av president Barack Obama.

- Kan bli en kasteball
Lurås sier det er potensielt en del grupperinger i Vesten som kan stille seg bak denne filmen, og som kan mene at filmen i utgangspunktet peker på relevante forhold. Dermed utelukker han ikke at det er et potensial for at dette kan bli en kasteball.

- Det er så tydelig at filmen er laget for å provosere. Den kan oppfattes som ondsinnet og som ondskap rettet direkte mot muslimene. Jeg tror denne filmen har mer provokasjonskraft i seg enn karikaturtegningene eller koranbrenningen.

- Men reaksjonsmåten vil avhenge av de politiske omstendighetene til enhver tid. Og de har endret seg i den muslimske verden fordi disse autoritære regimene er svekket eller borte. Da kan slike hendelser bli brukt over tid i den interne politiske kampen. Tidligere så ville sikkerhetsstyrker bli satt inn for å sette en stopper før det ble et destabiliseringsproblem, sier han.

Lurås sier at vestlige makter bør være på vakt og vurdere sikkerhetstiltakene for sine ambassadeansatte i muslimske land.

- Vestlig personell og ambassader bør nok være oppmerksomme de neste dagene. I hvert fall i forhold til morgendagen med fredagsbønnen. Det er relativt lett å mobilisere demonstrasjoner på den dagen, sier Lurås.

Han mener en rasende mobb ikke nødvendigvis skiller på amerikanske eller norske borgere så lenge de er hvite og vestlige.

UD tar tar forholdsregler
Utenriksdepartementet vil ikke kommentere eventuelle sikkerhetstiltak som blir iverksatt som følge av protestene mot den islamkritiske filmen.

- Vi kommenterer aldri våre sikkerhetstiltak ved norske utenriksstasjoner eller ambassader, men vi tar selvsagt tiltak og forholdsregler som vi mener er riktig til enhver tid, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, til Nettavisen.

Politiet vil heller ikke kommentere hvorvidt det er iverksatt ytterligere sikkerhetstiltak ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

- Vi uttaler oss ikke om det, men vi er i tett dialog med ambassaden, så det er kontinuerlig vurdering av hva man tenker om tiltak. Vi fanger opp ting umiddelbart når det skjer, og da har vi løpende kontakt med en sikkerhetsansvarlig ved den amerikanske ambassaden, sier stabssjef ved Oslo politidistrikt Johan Fredriksen til Nettavisen.

Redaktør i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, ble drapstruet flere titalls ganger da han publiserte karikaturtegningene av Muhammed i 2006.
Redaktør i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, ble drapstruet flere titalls ganger da han publiserte karikaturtegningene av Muhammed i 2006.

Drapstruet flere titalls ganger
Redaktør i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, ble drapstruet flere titalls ganger da han publiserte karikaturtegningene av Muhammed i 2006. Han fikk lite støtte fra norske myndigheter da det sto på som verst. Selbekk reagerer på de voldelige protestene mot den islamkritiske filmen.

- For meg så blir dette som at historien gjentar seg. Jeg har sett deler av filmen, og det er en veldig dårlig film. Og de som har betalt penger for å se den burde kreve pengene tilbake, sier Selbekk til Nettavisen.

Han henviser til den ene gangen filmen ble vist på kino i delstaten California i USA.

- Men å drepe, brenne, herje og ødelegge er det ingen grunn til. Jeg tror at denne filmskaperen har noen av de samme intensjonene som de som lagde Life of Brian (britisk film med satirisk blikk på kristendommen red.anm.).

- Men uansett hvor dårlig den er, så er det en del av den vestlige verdens ytringsfrihet. Og det er veldig viktig at ingen regjeringer beklager denne ytringsfriheten, sier Selbekk.

- Men forstår du at filmen sårer muslimer?

- Ja, det kan jeg forstå. Den er ikke mer fornærmende enn det Life of Brian var. Den er mye dårligere. Men når det gjelder det krenkende aspektet, så synes jeg ikke Muhammed kommer så mye dårligere ut av det enn han som ble forvekslet med Jesus i Life of Brian.

- Life of Brian har aldri ført til sånne ting vi så i Benghazi. Hva er det med en religion som gjør at man ikke tåler sånn type satire som alle andre religioner må finne seg i? sier Selbekk.

EKSPERT: Helge Lurås er leder for Senter for Internasjonal Strategisk Analyse (SISA).
EKSPERT: Helge Lurås er leder for Senter for Internasjonal Strategisk Analyse (SISA).

USA sender to krigsskip
USA har sendt to krigsskip på vei mot farvannet utenfor Libya etter at drapet på ambassadøren Christopher Stevens og tre andre diplomater ble kjent onsdag. I tillegg har de mobilisert 50 spesialsoldater som skal styrke sikkerhetstiltakene til ambassadepersonell i regionen.

President Barack Obama har sverget på at menneskene bak angrepet skal stilles til ansvar.

Lurås sier amerikanerne har store muligheter for å fakke de skyldige.

- Først må amerikanerne identifisere hvem som står bak angrepet. De har gode forbindelser i Libya etter at de hjalp til med å styrte regimet. CIA var på bakken en god stund, og USA har gode kontakter på bakken blant ulike grupperinger og hos myndighetene, sier Lurås.

Lurås tror derfor at amerikanerne vil kunne klare å identifisere gruppen bak angrepet.

- Og da er det opp til amerikanerne selv å vurdere hva de vil gjøre. Det er jo ingen i Libya som klarer å stoppe amerikanske styrker om de vil gå inn og ta eller drepe dem som står bak. Det vil være en avveining for amerikanerne, om de skal vente og la libyske myndigheter forsøke først.

- Men dette er et viktig innenrikspolitisk spørsmål i USA. Det er viktig for Obama å vise handlekraft, slik at Mitt Romney ikke skal kritisere ham for å være ettergivende, sier Lurås.

- Om de krigsskipene er innenrikspolitisk og symbolsk eller om det er en taktisk militærmanøver, er vanskelig å si. Men det kan være begge deler. Man kan bruke dem til å foreta taktiske operasjoner i Libya, sier SISA-lederen.

Her er video fra protestene Jemen:

HTML EMBED

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere