*Nettavisen* Nyheter.

- Finner et tilfeldig våpen for å nagle sønnen min

Foto: SCANPIX (SCANPIX)

Faren til drapsmistenkte Tjostolv Moland (28) reagerer kraftig på det angivelige funnet av drapsvåpenet.

09.06.09 19:44

Den kongolesiske etterforskningslederen oberst Roger Wavara opplyste til VG Nett mandag at de har funnet våpenet som ble brukt til å drepe nordmennenes sjåfør Abedi Kasongo (30) i begynnelsen av mai nordøst i Kongo.

Knut Moland, som er faren til den ene drapsmistenkte nordmannen Tjostolv Moland (28), reagerer på det ham mener er nok en endring i vitneforklaringene.

- Nå har det jo dukket opp et våpen og det passer fryktelig godt for påtalemyndigheten. Hvis de nå skal få dette våpenet til å bli drapsvåpenet, må vitnene forandre avklaring for tredje gang, sier Knut Moland til Nettavisen.

Motstridende forklaringer
Moland sier den første forklaringen var at Tjostolv Moland satt i baksetet og avfyrte et skudd i nakken på sjåføren med en pistol.

Den andre forklaringen skal ha vært at den 27 år gamle kameraten til Moland satt i baksetet, gikk ut og hentet en pistol i bagasjerommet og gikk fram og skjøt sjåføren.

Den tredje og siste forklaringen er at det ble brukt et haglgevær, og ikke en pistol, som angivelig er det samme haglgeværet som Tjostolv Moland var avbildet med på en konfiskert mobiltelefon.

- Det er veldig stor forskjell på en pistol og en hagle. Skader med pistol og hagle er to vidt forskjellige ting, sier Moland.

- De har bilde av ham med hagle og så finner de et haglevåpen for å nagle ham til det. Da har de funnet et våpen som passer til det bildet. Det er tydelig at de produserer bevis underveis og endrer vitneforklaringer, sier han.

Les også: - Har funnet drapsvåpenet

- Hadde ikke klart å unnslippe
Kongolesiske myndigheter hevder en hjelpesjåfør og en passasjer var vitne til det angivelige drapet på sjåføren. Vitnene skal ha forklart at de rømte fra åstedet etter det angivelige drapet mens de ble beskutt av nordmennene.

- Hvis denne fremstillingen deres hadde vært sann, så hadde de (hjelpesjåføren og passasjeren red.anm.) ikke hatt en sjanse til å unnslippe. Og hvis de (nordmennene red.anm.) hadde skutt, så hadde de truffet. Det kan jeg garantere deg, sier Moland.

Ifølge VG Nett ble det angivelige drapsvåpenet funnet av lokalbefolkningen i Epulu, som er en del av viltreservatet Okapi i Kongo.

- Dessuten er det besynderlig at de finner et våpen i et område som passer Sør-Norge i størrelse og som skal ha vært gravd ned, sier Moland.

Kan bli utsatt
Norges ambassadør til Angola Jon Vea, som har Kongo som ansvarsområde, sier det angivelige våpenfunnet vil kunne utsette rettssaken i den militære domstolen.

- Nå blir etterforskningen mulig forlenget en dag eller to på grunn av det angivelige våpenfunnet, men vi må ta høyde for at det kan ta lengre tid – rettssaken starter tidligst i slutten av neste uke, sier Vea til Nettavisen.

Årsaken til utsettelsen skyldes trolig at flere vitner blir innkalt til nye avhør.

- Det er vel ikke usannsynlig i lys av denne koblingen med våpenet, sier Vea.

Positive til en mulig utlevering
Kongolesiske myndigheter har tidligere gitt uttrykk for at de stiller seg positivt til en mulig utlevering av nordmennene til Norge. Men dette kan ifølge Vea være en tidkrevende prosess.

- Det er en prosess for å få til en utlevering til Norge og den måtte foregå på følgende måte. Først avventes det en formell domsavsigelse, og deretter må de dømte anmode norske myndigheter om assistanse til en soningsoverføring til Norge. Norge har jo ikke noen utleveringsavtale med Kongo, men det kan være mulig med en soningsoverføring. De har gitt uttrykk for at de vil være positive til en slik anmodning, sier Vea.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag