RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Aladin Abdel Naby (Reuters)

- Fjernes fra terrorlisten

Sist oppdatert:
Eks-terrorist Muammar Gaddafi tas endelig inn i varmen hos antiterror-kriger George W. Bush.

USA har nå formelt gjenopptatt de diplomatiske forbindelsene til Libya.

– Snart fjerner Bush Libya fra listen over land som støtter terrorisme, og alle sanksjoner mot landet oppheves, sier diplomatiske kilder i Tripoli til NTB.

President George W. Bushs Midtøsten-utsending, William Burns, og utenriksdepartementets terrorekspert, Cofer Black, møtte mandag Libyas leder Muammar Gaddafi i Tripoli.

Etter møtet kunngjorde Burns at USA gjenopptar formelle diplomatiske forbindelser til Libya, etter et opphold på 24 år.

Under samtalene fikk Gaddafi overrakt en hilsen fra Bush der presidenten understreker at han vil arbeide videre for å normalisere de politiske, økonomiske kommersielle og kulturelle forbindelsene til Libya.

– Overrasket forbindelser
– Jeg er overrasket over at de har klart å få til dette så raskt. Det har tidligere vært antatt at dette ikke ville skje før mot slutten av året. Bush har villet ha dette på plass før presidentvalget til høsten, sier kilden i Tripoli til NTBs utsendte.

– Økonomiske interesser står på spill, og politisk skal Libya ha noe igjen for det de har gitt. Oljeindustrien og flyfabrikken Boeing er blant dem som presser på for å få sanksjonene fjernet, ifølge kilden.USA har imidlertid allerede i flere måneder hatt diplomater tilstede i Tripoli. Amerikanerne skal nå være i full gang med å planlegge opprettelsen av en ny ambassade.

Burns og Black kom til Tripoli for å få garantier om at Libya ikke lenger støtter terrorisme. Og på møtet tok de amerikanske diplomatene opp beskyldningene om at libyske etterretningsagenter planla å drepe Saudi-Arabias kronprins Abdullah, beskyldninger Libya avviser kontant. Toppdiplomatene ba også om svar på om Libya fortsatt støtter ytterliggående palestinske grupper.

Fjernes fra terrorliste
Tidligere i år fjernet USA både reiserestriksjoner til Libya og enkelte økonomiske sanksjoner, men ennå er det noen sanksjoner igjen, og fortsatt står Libya på USAs liste over land som støtter terrorisme.

Observatører tror imidlertid at Libya fjernes fra terrorlisten og at de resterende sanksjonene blir opphevet innen kort tid.

Libyas fremste mål de siste årene har vært å få fjerne sanksjonene og å normalisere forholdet til Vesten og USA.

Inn fra kulden
Etter flere tiår ute i kulden har Libyas forhold til Vesten blitt dramatisk forbedret de siste 12 månedene. FN opphevet i september i fjor sanksjonene mot Libya etter at landet skriftlig påtok seg ansvaret for Lockerbie-aksjonen, og gikk med på betale en erstatning på 10 millioner dollar til hver av familiene til de etterlatte.

Like avgjørende som Lockerbie var Libyas overraskende kunngjøring 19. desember i fjor om at landet gir avkall på alle forsøk på å skaffe seg masseødeleggelsesvåpen.

Familiene til de etterlatte etter Lockerbie har i et brev til president George W. Bush bedt ham om oppheve resten av sanksjonene. De etterlatte har allerede fått utbetalt fire millioner dollar. Men ifølge avtalen fra i fjor må sanksjonen oppheves innen 22. juli for at resten av beløpet utbetales.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere