RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Flere av oss vil dø

Sist oppdatert:
Den nye planen for Bagdad vil føre til flere drap på sunni-irakere, sier den irakiske ministeren Sheikh Ahmed Al-Samaraie til Nettavisen.

Sheikh Ahmed Al-Samaraie er minister med ansvar for irakiske sunnimuslimer. Sunniene frykter at den amerikanske sikkerhetsplanen for Bagdad vil føre til nye angrep fra sjiamuslimske grupper.

- Vi er ikke imot planen, men dersom den irakiske hæren og politiet alene får full kontroll, frykter vi at flere sunni-irakere kommer til å bli drept. De ekstreme militsgruppene har innflytelse i både den irakiske hæren og i politiet. Vi frykter at planen vil ramme sunni-irakere, akkurat som angrepet i Haifa-gaten nylig, sier Al-Samaraie til Nettavisen på telefon fra Amman i Jordan.

Flere sivile ble drept av militsgrupper som brukte militæruniformer etter at hæren sperret av gaten, og milits med militæruniformer kom inn. Blant de drepte var flere kvinner og barn, hevder Al-Samaraie.

Han avviser at det fantes terrorister i strøket.

- Det var vanlige folk som bor der. De har våpen for å beskytte seg mot militsgrupper som angriper sunniområder hver dag, sier Al-Samaraie til Nettavisen.

Kranglet om leder
Både den amerikanske og den irakiske regjeringen har i det siste hatt heftige diskusjoner om hvilken irakisk general som skal lede operasjoner for å stabiliere Bagdad.

Etter hardt press fra USA, har statsminister Al-Maliki gitt opp og godtatt den irakiske generalen som USA foreslo.

Problemet er at flere sjiamilitære ledere og soldater nekter å være med i angrepene mot sjiamilitsgruppen. Nå er begge sider enige om at det er den irakiske general Aboud Qanber som skal være leder for operasjon.

- Vi skal dele Bagdad til ni soner. For hver sone skal den irakiske hæren få støtte av 900 amerikanske soldater. Operasjon skal starte snart, sier talsmann for den irakiske hæren, Qassem Al-Mossawi til Nettavisen på telefon fra Bagdad

- Men en del av militsgruppene bruker militæruniformer for politi og forsvaret?

- Operasjonene skal være tøffe for å få slutt på volden i Bagdad, og rammer alle militisgrupper. Dette en viktig operasjon for å samle irakerne på ett spor, ellers vil situasjonen bli verre og verre, sier Al-Mossawi.

USA som er ansvarlig
Men Falah Shanshal, parlamentsmedlem fra partiet al-Sader, avviser overfor Nettavisen at militsgruppen Al-Mahdi, som er tilknyttet den unge sjiamuslimske lederen Muqtada Al-Sadr og Al-Mhedi-hæren, står bak drap og vold i Bagdad mot Sunniarabere.

- Vi er imot borgerkrigen mellom sunni- og sjiamuslimer. Al-Sadr-partiet er imot å dele Irak. De som står bak volden i Irak er agenter for fremmede land som ønsker å ramme irakere og skape borgerkrig. I tillegg stjeler de fortsatt irakiske olje. Det er amerikansk etterretning og al-Qaida som har ansvaret for volden i Irak. Vi har gitt støtte til den sikkerhetsplanen, sier Shanshal til Nettavisen på telefon fra Bagdad.

- Men hva med Abu Darah, eller Sija al-Zarqawisom, som han kalles, som skal være ansvarlig for hundrevis av drap?

- Det finnes ikke noen som heter Abu Darah. CIA klarte å overtale massemediene om at en person som heter Abu Darah er ansvarlig for drapene på sunni-irakere, akkurat som de har sagt at Al-Zarqawi er ansvarlig for drapene på sjia-irakere. Vi mener amerikanere, Al-Qaida og flere etterretningstjenester som blant annet israelske Mossad, står bak en stor del av kaoset i Irak, sier Shanshal.

Shanshal sier at amerikanske styrker kommer til å måtte betale en høy pris dersom de har planer om å angrep Al-Mahdi-militisen og deres leder Muqtada Al-Sadr.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere