RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Flere hundre drept

Sist oppdatert:
Flere hundre talibansoldater drept eller skadd da de ble drevet ut av Kandahar-området

De flere hundre talibansoldatene som hadde tatt kontrollen over åtte landsbyer i utkanten av Kandahar, skal være drevet ut av området, melder Reuters.

Ifølge guvernør Assadullah Khalid skal Taliban ha rømt Arghandab-regionen, etter å ha lidd store tap.

- Taliban er fjernet fullstendig fra Arghandab-distriktet. De har lidd tap på flere hundre døde eller skadde, sier Khalid.

Nato har ikke bekreftet Khalids uttalelser, men Natos talsperson Mark Laity sier til AP at operasjonen går metodisk fremover og med suksess, og at de forente styrkene møter lite motstand.

Offensiven er den største på flere år.

Militær offensiv
Nato og den afghanske hæren startet den militære offensiven onsdag, som en reaksjon på at Taliban tok kontroll over åtte landsbyer rundt sitt tidligere hovedsete i Kandahar.

Offensiven skjedde kort tid etter at blant annet 350 Taliban-soldater rømte fra et fengsel i Kandahar. Det skjedde da Taliban sprengte fengselet åpent fredag sist uke.

Det er uvisst hvorvidt det var de rømte taliban-fangene som var mål for offensiven. Mange av de drepte talibansoldatene skal ifølge guvernør Khalid være pakistanske statsborgere.

Nato gikk ut dagen før offensiven og ba befolkningen i området om å søke tilflukt. Da hadde allerede flere hundre rømt landsbyene i frykt for Taliban.

Må regnes med
Det skal ha vært mellom 400 og 600 talibansoldater som tok kontroll over de åtte landsbyene.

- Det er en taktisk suksess for Taliban og et tilbakeslag for oss, innrømmet den kanadiske generalen Marc Lessard til Reuters på onsdag, etter at offensiven hadde startet.

Kandahar var hovedsete for Taliban, der de hadde makten mellom 1994 og 2001. Etter den amerikanskledede invasjonen i 2001, trakk Taliban seg tilbake til fjellområdene.

Da de denne uken tok kontroll over landbyene i Arghandab-regionen, gjorde de også sitt største comeback siden invasjonen, og viste de utenlandske styrkene at de ikke kunne la være å regne med Taliban.

- Vi har i hvert fall lært vi aldri kan være sikker på at de ikke kommer tilbake igjen, sa Lessard da.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere