RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Flere tusen henrettet i Kina

Foto: ABEDIN TAHERKENAREH (EPA)
Sist oppdatert:
Færre land praktiserer dødsstraff, men Kina går fortsatt mot strømmen.

Kina henrettet i 2009 trolig flere enn resten av verden til sammen, heter det i Amnesty Internationals årlige dødsstraffoversikt.

Stadig færre

Her kommer det også fram at stadig færre land praktiserer dødsstraff.

- Vi nærmer oss sakte, men sikkert en verden uten dødsstraff. Én etter én tar verdens ledere avstand fra dødsstraff akkurat som de tidligere tok avstand fra slaveri og apartheid, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International.

Det er nå 95 land som helt og holdent har fjernet dødsstraffen i sin lovgivning. Sist ute var Burundi og Togo. 139 land har avskaffet dødsstraffen i lovverket eller i praksis.

- Men inntil verden har sett en endelig verdensomspennende avskaffelse av denne grusomme og nedverdigende straffemetoden må vi bare fortsette å protestere mot hver eneste henrettelse som en fornærmelse mot menneskehetens verdighet, understreker Egenæs.

Politisk motivert

I Iran ble minst 112 mennesker henrettet i de åtte ukene mellom presidentvalget 12. juni og innsettelsen av Mahmoud Ahmadinejad som president 5. august. Saudi-Arabia og Iran henrettet også syv mennesker som var under 18 år på det tidspunktet de angivelig skal ha begått forbrytelsen, noe som er i strid med internasjonale avtaler.

I Nord- og Sør-Amerika var det bare USA som gjennomførte henrettelser i 2009. Av de 52 henrettelsene som fant sted her, ble 24 henrettet i staten Texas.

For første gang siden Amnesty begynte å føre denne statistikken, har ingen henrettelser funnet sted i Europa i 2009.

Hemmeligholder henrettelser

Kina henrettet i 2009 trolig flere enn resten av verden til sammen, konstaterer Amnesty International. Organisasjonen har i år besluttet å ikke offentliggjøre hva de har funnet ut om henrettelser og dødsdommer i Kina.

Grunnen er at Kina betrakter informasjon om dødsstraff som en statshemmelighet. Samtidig hevder kinesiske myndigheter at de henretter færre enn tidligere.

Dette hemmeligholdet gjør at de tallene som Amnesty har kommet fram til bare representerer en brøkdel av de virkelige tallene. Dette vil igjen gi skjevt bilde av virkeligheten, forklarer Amnesty.

Les hele rapporten her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere