*Nettavisen* Nyheter.

- Flystyrt var terror

Foto: (AP/Scanpix)

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB bekrefter at det er funnet rester av sprengstoff i et av flyvrakene fra katastrofen tirsdag.

27.08.04 11:29

Det melder ITAR-Tass ifølge AP. En talsmann for FSB bekrefter opplysningene.

- Undersøkelser av flydeler påviser spor av eksplosiver. Foreløpige analyser viser på at det dreier seg om hexogen, sier talsmannen Sergei Ignatchenko.

Restene av sprengstoff ble funnet på Tupolev 145-flyet som styrtet ved byen Rostov på vei til svartehavskysten. Ekspertene som har funnet sprengstoffet kaller flystyrten en terrorhandling.

Islamister
Meldingen kommer noen timer etter at den islamske gruppen «Islambouli-brigadene». hevdet den sto bak flykatastrofene tirsdag. Uttalelsen ble funnet på nettsted som er kjent for sine militante uttalelser.

Al-Qaida
En gruppe med et liknende navn har tidligere tatt på seg ansvaret for ett terrorangrep i Pakistan. Gruppen «Al-Qaidas Islambouli-brigader» har tidligere hevdet den sto bak attentatforsøket mot Pakistans kommende visestatsminister. Om det dreier seg om samme organisasjon, er ikke klart.

Dersom uttalelsen er ekte, kan kanskje flykatastrofene knyttes til tsjetsjenske separatister. Russiske myndigheter mener terrorisme er et hovedspor i etterforskningen, men har så langt ikke funnet spor som støtte teorien.

Sorte enker
Russiske medier spekulerer i om kvinnelige tsjetsjensk terrorister kan ha sprengt seg om bord i flyene. En kvinne som var om bord i et av flyene har vakt mistanke fordi ingen har meldt henne savnet. To andre kvinner skal ha sjekket inn på ulykkesflyene, men tok to andre fly i stedet, skriver Ekstrabladet.

Unge tsjetsjenske kvinner med tilnavnet «sorte enker» har tidligere utført selvmordsaksjoner i Russland.

Taleregistratorer døde
To russiske fly med til sammen 89 passasjerer om bord styrtet tirsdag kveld med få minutters mellomrom. Det ene flyet var på vei fra Moskva til Volgograd, og styrtet rundt 200 kilometer sør for hovedstaden. Det andre flyet var på vei til feriebyen Sochi ved Svartehavet, og styrtet ved byen Rostov.

Taleregistratorene fra flyene er funnet, men har ikke gitt svar på årsakene til katastrofene. Begge registratorene slo seg brått av i luften.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.