RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Flytt nasjonaldagen

Sist oppdatert:
Svenske aviser stiller spørsmål om hvordan de skal få fart på sin egen Svenska flaggans dag.

I dag, 6. juni, feires Sveriges nasjonaldag, Svenska flaggans dag. Nettavisen har sett nærmere på den svenske nasjonaldagen etter den massive svenske kritikken av 17. mai.

Les også:
Svenskevitser på nasjonaldagen

Til tross for at Svenska flaggans dag ble innstiftet allerede i 1916, har söta bror fortsatt ikke helt fått sving på feiringen.

På Aftonbladets nettsider oppfordres leserne til å komme med forslag om hvordan dagen skal markeres. En leser foreslår å feire med mosjon. Dagen er nemlig også utropt til den svenske mosjonsdagen.

Det sier vel egentlig sitt.

- Flytt hele dagen
Etter at dagen ble fridag i 2005 har feiringen riktignok tatt seg opp noe. Likevel foreslår flere av Aftonbladets lesere at nasjonaldagen like gjerne kan legges til midtsommersaften, som likevel feires i stor stil blant svenskene.

- Midtsommar er hellig for de fleste og en fantastisk tradisjon, skriver signaturen uskstudent på aftonbladet.se.

Bildeseriene der de norske avisene pleier å vise bilder fra 17. mai-feiring i mange land, er i Aftonbladet erstattet med bildeekstra fra andre lands nasjonaldagsfeiringer. Når man klikker seg inn på linken, kommer det opp et bilde fra Karl Johan 17. mai.

Mørk side
Den svenske nasjonaldagsmarkeringen har likevel også en mørkere side. Ifølge expressen.se er det vanlig at dagen ender i demonstrasjoner og bråk mellom høyreekstremister og antifascister. Ifjor endte dagen med skadeverk på biler, knuste ruter og branner.

Flere av debattantene på Expressens nettsider gir uttrykk for avsky for at nasjonaldagen er blitt en anledning for bråk i gatene.

- I andre land feirer man nasjonaldagen med glede og alle er glade. I Sverige har det blitt en anledning denne helligdagen for oppløp av kriminelle og forstyrrede personer, klager signaturen Kludd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere