*Nettavisen* Nyheter.

- Flytt Saddam-saken til Nord-Irak

Iraks president Jalal Talabani. Foto: SCANPIX/AP Photo/Yahya Ahmed

Iraks president Jalal Talabani foreslår å flytte Saddam Husseins rettssak til de kurdiske områdene.

18.01.06 15:11

- Jeg anbefaler å flytte rettssaken fra Bagdad til den kurdiske områdene. Der er sikkerheten langt bedre, sier Talabani til Reuters.

Forslaget følger en omfattende diskusjon om hvem som skal ta over som dommer etter kurderen Amin Rzkar. Rzkar trakk seg fra Husseins rettssak i protest mot det politiske presset som ble lagt på ham fra den irakiske regjeringen for en rask gjennomføring av rettssaken.


- Ikke nøytralt
President Talabani sier videre at dommere som føler seg uttrygge i Bagdad, også selv kan flytte til de kurdiske områdene.

- Det stemmer at de kurdiske områdene er trygge, men de er ikke nøytrale, sier anonyme kilder til Reuters.

- Mange kurdere hater Saddam, etter at hans regime blant annet angrep de kurdiske områdene med gass. Derfor er det vanskelig å avvikle en nøytral rettssak i disse områdene.

Ny dommer
Husseins rettssak gjenopptas 24. januar. Anonyme kilder hevder overfor Reuters at Said Al-Hasheme skal ta over som dommer i saken.

Selv sier Al-Hasheme til den arabiskspråklige avisen Al-sharq Al-awsat at han ikke er redd for å være dommer i en rettssak mot Saddam, men vil ikke bekrefte om det faktisk er ham som er ny dommer i saken.

Det irakiske justisdepartementet vurderer fremdeles hvem som skal bli den nye dommeren i saken, melder Al-sharq Al-awsat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.