RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- FN bør reformeres

Foto: Eitan Hess-Ashkenazi (AP)
Sist oppdatert:
Utenriksminister Jan Petersen argumenterte tirsdag under FNs generalforsamling for et sterkt FN under gjenoppbyggingen av Irak. Han benyttet også anledningen til å støtte forslag om å reformere FN.

Generalforsamlingen er den 58. i FNs historie. Under hoveddebatten ga utenriksminister Jan Petersen sin tilslutning til en del av kritikken en rekke land allerede har rettet mot USA i forhold til invasjonen av Irak uten støtte i FNs sikkerhetsråd. Petersen markerte også Norges støtte til reformering av FN-systemet.

I løpet av sitt innlegg i hoveddebatten under generalforsamlingen, var utenriksministeren innom en lang rekke av verdens konflikter, og særlig i deler av verden der Norge har vært involvert eller som Norge har spesiell interesse av, som Sri Lanka, Sudan, Etiopia/Eritrea og Burma. I forhold til terrorismedebatten, minnet han om at FN må få en styrket rolle i arbeidet for nedrustning, våpenkontroll og ikke-spredning av atomvåpen.

Vil ha FN i sentral rolle

I forhold til Irak understreket utenriksministeren at tiden nå er inne til å fokusere på økonomisk og politisk gjenoppbygging til beste for det irakiske folk. Petersen argumenterte for at FN bør spille en helt sentral rolle i tilrettelegging av den politiske prosessen som skal gi Irak en ny konstitusjon og en folkevalgt regjering.

Samtidig advarte han mot å pålegge FN oppgaver organisasjonen ikke kan håndtere.

- Men det bør trekkes opp en nøye timeplan og vi må sørge for at oppgavene som pålegges FN er realistiske og gjennomførbare, sa Petersen.

Støtter FN-reform

Petersen understreket at det internasjonale samarbeidet er kommet under press, og fremhevet at Norge støtter FNs generalsekretær Kofi Annans forslag om å reformere FN-systemet, der i blant det nåværende Sikkerhetsrådet.

- FNs mål og idealer slik de kommer til uttrykk i FN-pakten er like relevante som da de ble formulert i 1945. Men mens verden har forandret seg siden, har ikke FN holdt følge med utviklingen, sa Petersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere