*Nettavisen* Nyheter.

- FN feilet i Midtøsten

Foto: (Foto: Tor Richardsen / SCANPIX)

Terje Rød-Larsen sier i sin siste måned som FNs spesialutsending i Midtøsten at både han og organisasjonen har feilet i regionen.

05.12.04 20:57

- Det er klart at jeg og hele min organisasjon har feilet i å forhindre dette blodbadet. Det er vondt å tenke på, sier Rød-Larsen til NRK om Midtøsten-konflikten.

Rød-Larsen har vært FNs generalsekretærs spesialutsending i Midtøsten siden høsten 1999, og er inne i sin siste måned i stillingen. Etter september 2000 er 3000 palestinere, og om lag 1000 israelere drept i sammenstøt i området.

-Ideologisk revolusjon

Samtidig som Rød-Larsen erkjenner at han og FNs fredsopprettende arbeid i Midtøsten har feilet, påpeker han at det har foregått en ideologisk revolusjon. Et overveldende flertall både blant det israelske og det palestinske folket, samt lederne på begge sider, går nå inn for en to-statsløsning.

- Ariel Sharon er den første statsminister som tar sikte på å fjerne nybyggerkoloniene på Gazastripen, og han sier også at det må etableres en palestinsk stat, understreker Rød-Larsen.

Fortsetter fredsarbeidet

I januar 2005 tar Rød-Larsen over lederskapet av Internasjonal Peace Academy i New York. Institusjonen har nær tilknytning til FN og skal hindre konflikter mellom stater og innen stater gjennom politisk forskning og utvikling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.