- FN-soldater voldtar barn

Flere barn skal ha blitt utsatt for voldtekt av FN-soldater på Haiti og i Liberia.

30.11.06 09:05

Dette kommer frem av en etterforskning utført av BBC. Jenter har ved flere anledninger fortalt om at de er blitt tvunget av FN-soldater til å utføre seksuelle tjenester. En høytstående representant for organisasjonen har sagt at beskyldingene er troverdige.

Pedofili og menneskehandel
FN har de siste årene vært preget av en rekke skandaler som innebærer pedofili i Kongo og menneskehandel i Kosovo.

- Vi har hatt et problem helt siden det fredsbevarende arbeidet startet. Problemer hvor den sårbare lokalbefolkningen blir utnyttet, sier FNs visegeneralsekretær, Jane Holl Lute, til BBC.

Eksemplene på overgrep utført av FN-soldater er mange. På Haiti har blant annet en elleve år gammel jente nylig meldt i fra om seksuelle overgrep fra en FN-soldat. For to år siden meldte en 14 år gammel jente at hun hadde blitt bortført og voldtatt på en FN-base. I Liberia ble det rapportert om en 15 år gammel jente som ble overfalt av FN-soldater så sent som 15. november i år.

Betalte for sex med mat
I mai avslørte BBC at FN-soldater i Liberia ga mat til unge flyktinger som betaling for seksuelle tjenester. FN svarte med å styrke overvåkningen i landet med 500 kontrollører, samt å innføre programmer som skulle trene soldatene opp til å ha en passende adferd. En lokal uavhengigorganisasjonsarbeider sa at problemet fortsatt var stigene i Liberia. Dette til tross for at FN selv hevdet det var bremset.

- Det å jakte på den befolkningen som man er satt til å beskytte er en av de verste formene av overtredelse og forræderi som finnes, sier Sarah Martin i Refugees International.

Kan ikke bli straffeforfulgt
Ifølge FN-reglementet kan ikke FN-soldater bli straffeforfulgt i det landet hvor de tjenestegjør, og dermed er det opp til myndighetene i deres hjemland å reise tiltale mot soldatene.

Ifølge FN finnes det bare to eksempler hvor FN-soldater er blitt stilt for retten tiltalt for seksuelle overgrep.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.