*Nettavisen* Nyheter.

- FN uønsket i Darfur

- Hvite soldater som kommer for å ta over landet, er ikke ønsket her, sier innbyggere til TV 2 Nettavisen.

21.06.06 15:13

TV 2 Nettavisen har snakket med flere titalls innbyggere i Darfur, og gjennomgangstonen er klar: FN er uønsket.

- Utenlandske styrker som kommer hit, vil ikke løse vårt problem. Derfor tror vi at den beste løsningen er en dialog mellom partene, og de som nekter å undertegne en fredsavtale, må ombestemme seg, sier butikkeier Salah Ahmad.

Enkelte innbyggere frykter også irakiske tilstander dersom det kommer en vestlig internasjonal styrke til Darfur.

- Hvite folk
- Vi ønsker ikke noen utenlandske styrker hit. Vi tror at situasjonen vår blir verre da, som i Irak. Vi regner de utenlandske styrkene som hvite folk som kommer for å ta over landet, derfor vil vi kjempe mot dem, sier Ahmad.

Innbyggerne i Darfur har akseptert styrken på 7000 mann fra Den afrikanske union (AU) som allerede står i Darfur.

- De har vært lenge her, men de har aldri brukt våpen mot oss når de løser problemer, sier Ahmad, som imidlertid tror at de afrikanske styrkene ikke er sterke nok til å gjøre noen forskjell.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ISAM EL-HAG

Avviser FN
Sudans president Omar al-Bashir uttalte tirsdag at han aldri vil tillate fredsbevarende FN-styrker i Darfur, og at han ville lede «motstanden» mot enhver utenlandsk styrke.

Dette er den hittil sterkeste avvisningen av FNs plan for å stanse volden i det krigsherjede området, melder AP.

Kommentarene vil trolig øke spenningene i forholdet mellom FN og Sudan. Representanter fra både FN og den afrikanske unionen er nå i landet for å planlegge utplasseringen av en eventuell fredsbevarende styrke.

- Dette vil aldri skje, sa al-Bashir ved en pressekonferanse han holdt sammen med Sør-Afrikas president Thabo Mbeki.

- Kolonistyrker

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dette er kolonistyrker, og vi vil ikke akseptere at kolonistyrker kommer inn i landet. De ønsker å kolonisere Afrika, og vil starte med det første landet sør for Sahara som ble uavhengig. Dersom de ønsker å begynne en kolonisering av kontinentet, la dem starte annensteds, sa al-Bashir, ifølge AP.

FN ønsker å sende en større fredsbevarende styrke for å erstatte de 7000 soldatene fra den afrikanske unionen, som i liten grad har klart å stanse voldshandlingene i Darfur.

Nærmere 200.000 mennesker har blitt drept og mer enn to millioner fordrevet fra sine hjem i Darfur siden konflikten startet i 2003. I forrige måned ga FNs Sikkerhetsråd den sudanske regjeringen en uke til å akseptere de fredsbevarende styrkene fra FN. Denne fristen har blitt utsatt for å gi diplomatiske fremstøt en ny sjanse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.