- Føler ansiktet mitt igjen

Foto: (AFP/Scanpix)

Isabelle Dinoire, kvinnen som fikk transplantert et helt nytt ansikt, sier hun har fått følelsen tilbake i ansiktet.

Hun var som tatt ut av filmen «Face off». 38-åringen er den første i verden som har gjennomgått en så omfattende ansiktstransplantasjon. Under en pressekonferanse i februar fortalte hun om hvordan det føltes å få et helt nytt ansikt.

- Da jeg våknet forsøkte jeg å tenne en sigarett, og jeg forsto ikke hvorfor jeg ikke klarte å holde den mellom leppene mine, sa hun under pressekonferansen.

- Sjokkert
Under en 14 timer lang operasjon fikk Dinoire transplantert nese, kinn og lepper fra en donor, etter at familiens hund bet av henne store deler av ansiktet mens hun lå utslått på medisiner.

I dag, frem måneder etter operasjonen, forteller hun til den franske avisen Le Journal du Dimanche, at det vanskeligste med hele prosessen har vært å bli kjent med seg selv igjen.

- Det er vanskelig å forklare. Jeg blir sjokkert når jeg ser på gamle fotografier av meg selv. Jeg prøver bare å si at jeg har blitt gammel, sier hun ifølge nyhetsbyrået AP.

Fått følelsen tilbake
Under pressekonferansen i februar kunne tilhørerne se og høre at kvinnen hadde store problemer med å uttale bokstaver som «b» og «p». Nå har hun imidlertid fått mye av følelsen tilbake i ansiktet.

- Arrene har leget seg. Legene er fornøyde. I tillegg, har jeg fått tilbake følelsen, sier hun i intervjuet.

Har ingen speil
Etter operasjonen har Dinoire gått med en maske blant folk, for ikke å skremme noen.

- For hver dag som går, tenker jeg først og fremst på donoren og hennes familie, som jeg ikke kan få takket nok. Vi må ikke glemme at takket være dem, har jeg blitt synlig igjen, sier hun.

Hun har imidlertid ikke satt tilbake speilene som hun fjernet etter ulykken. Det enste speilet hun har, er et forstørrelsesspeil hvor hun undersøker ansiktet. I tillegg må hun flere ganger om dagen undersøke et liten bit med hud som er transplantert på magen hennes. Denne fungerer som en referanse og skal ifølge henne selv varsle dersom noe går galt.

Massiv oppfølging
Hver uke reiser hun til sykehuset i Amiens for å gjennomgå en rekke prøver, få opplæring og snakke med psykiater.

En gang i måneden reiser hun tilbake til sykehuset i Lyon, hvor hun i flere uker etter operasjonen fikk medisiner som skulle hindre kroppen å avvise det nye ansiktet. I dag tar hun kun 10 piller hver dag, mot opprinnelig 20 om dagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag