- Foley sex-misbrukt av prest

Foto: Scanpix/AP

Republikanerne rystes av en sex-skandale som kan få store ringvirkninger før kongressvalget i november.

04.10.06 10:03

I helga trakk republikaneren Mark Foley (52) seg som medlem av den amerikanske kongressen. Grunnen var at han skal ha sendt e-poster med seksuelle hentydninger til en 16 år gammel gutt. I dag har George Bush gått ut og fordømt republikaneren Mark Foley for å ha sendte sex-meldinger til unge gutter. Selv sier Foley han ble misbrukt av en kirkens mann som tenåring.

Bush fordømmer

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/AP

Tidligere i dag gikk president George W. Bush i en tale at han er dypt sjokkert over kollegaen som nå blir etterforsket av FBI.

Se nyheten på TV 2!

-Jeg følte avsky og skuffelse over at han har misbrukt tilliten til de som stemte på han, sier Bush.

I juli signerte Foley og Bush en lov som skal beskytte mindreårige mot seksuelle overgrep på Internett. Nå kan han selv bli dømt av loven han var med på å utforme.

Unge assistenter
Noen av meldingene fra Foley skal ha inneholdt kommentarer som «gjør jeg deg litt kåt» og «ta av deg buksene», skriver Associated Press.

Blake Jocom var assistent i 2003 og forteller at Foley var overvennlig med de unge guttene.

- Noen venner av meg som var assistenter, mistenkte at kongressmedlem Foley var homofil. Men vi mistenkte aldri at han var pedofil, sier han ifølge TV2.

Nå har også ABC News publisert korrespondanse som tyder på at Foley hadde internett-sex med en tidligere praktikant i 2003.

Ut av skapet
Midt i strømmen av anklager sier Foleys advokat, David Roth, ifølge CNN at det tidligere kongressmedlemmet selv ble misbrukt av en prest da han var mellom 13 og 15 år. Foleys advokat avviser kategorisk anklagene om at Foley er pedofil og sier han aldri har hatt seksuell omgang med mindreårige.

Roth vil ikke si noe om detaljene rundt det påståtte misbruket, men at Foley vil åpne seg mer om dette når han blir utskrevet fra et senter der han nå er tilbehandling for alkoholisme og psykiske problemer. Der skal han være i minst en måned.

Roth sier at Foley har vært taus om ovegrepene på grunn av skamfølelse.

- Mark Foley vil at dere skal vite at han er en homofil mann, la Roth til.

Roth vil ikke si hvilket kirkesamfunn presten tilhørte, men Foley selv er katolikk.

Får konsekvenser
Skandalen får ringvirkninger utover Foleys avgang. I en leder i Washington Post oppfordres speakereren i Representantenes hus, Dennis Hastert, til å «gjøre det eneste rette og gå av som speaker umiddelbart».

«Enten har han vært begått en grov forsømmelse når han overså signalene og beordet en hurtig grnskning, eller han er ikke en gang i stand til å huske de begivenhetene som førte fram til forrige ukes avsløringer -- eller så har han bevisst sett en annen vei i håp om at den gryende skandalen skulle forsvinne av seg selv,» heter det i lederen.

En talsmann for Hastert sier speakeren ikke akter å gå av.

- Noen må ta fallet
Medlemmer av både det republikanske og det demokratiske partiet har uttalt at enhver som har en lederstilling i Kongressen, og som har visst om e-postene uten å gjøre noe med dem, bør gå av.

Republikanerne i Representantenes hus har hatt en telefonkonferanse der de har diskutert skandalen og konsekvensene av dem. Flere frykter at skandalen kan få republikanske velgere til å sitte hjemme valgdagen.

En høyerestående funksjonær i det republikanske partiet sier ifølge Reuters at de neste dagene blir avgjørende.

- Det er ikke mye tid igjen til å rette opp skuta. Noen må ta fallet, sier han.

Under granskning
FBI i Florida samt Representantenes hus etikkkomité gransker nå Foleys kommunikaskon med assistentene, som er tenåringer satt til å besvare telefoner, levere dokumenter og gjøre ærend for kongressmedlemmene.

Noen av republikanerne har også sett nærmere på e-postutvekslingen mellom Foley og en 16-åring i fjor, som har blitt beskrevet for dem som «overvennlig». De sier imidlertid at de ikke har blitt gjort oppmerksomme på eksplisitte beskjeder sendt til andre assistenter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.