*Nettavisen* Nyheter.

- Folk blir jevnlig utsatt for tortur

Foto: GORAN TOMASEVIC (Reuters)

Håper å fylle Tahrirplassen med én million mennesker.

23.11.11 09:44

Flere tusen mennesker har demonstrert på Tahrirplassen i Kairo siden lørdag, og 33 mennesker har blitt drept og 1700 skadd i voldelige sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Egypt de siste dagene.

Demonstrantene håper på at én million mennesker vil strømme til plassen i løpet av tirsdagen for å vise sin misnøye mot Militærrådet, melder Al Jazeera.

Overgangsregjeringen i Egypt, som er utpekt av Militærrådet, leverte inn sin avskjedssøknad mandag kveld, men det mektige rådet nektet å godkjenne den.

- Vil ikke gi fra seg makten
Misnøyen mot Militærrådet har økt betraktelig de siste månedene.

- Grunnen til det er at Militærrådet stadig har vist at de ikke er interessert i å gi fra seg makten, sier Egypt-ekspert og Fafo-forsker Jacob Høigilt til Nettavisen.

Demonstrantene hevder Militærrådet ikke har innfridd løfter om å bedre situasjonen etter Hosni Mubaraks fall i februar måned.

Demonstrantene får bred støtte i en fersk rapport fra Amnesty International, hvor det slås fast at situasjonen på flere områder har blitt verre i Egypt.

- Jeg mener at rapporten dokumenterer godt at situasjonen i hvert fall ikke har blitt noe bedre, men snarere verre på noen områder, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen.

- Jevnlig utsatt for tortur
Amnesty reagerer på at ytringsfriheten blir kneblet og at undertrykkelsen fortsetter.

- Jeg mener at rapporten dokumenterte ganske godt slike ting, som at de (Militærrådet) har utvidet unntakslover snarere enn å trekke dem tilbake. Vi har funnet ut at folk jevnlig blir utsatt for tortur og mishandling, mange av dem fordi de har vært demonstranter, sier Egenæs.

I rapporten fremgår det at Militærrådet innrømmet allerede i august i år at 12.000 sivile hadde blitt stilt for retten i militærdomstoler for blant annet portforbud. Minst 13 av disse skal ha blitt dømt til døden, ifølge Amnesty.

- Den brutaliteten vi ser nå hvor de slår hardt ned på demonstranter, er et mønster og ikke et unntak, sier Egenæs.

Har ikke innfridd løftene
Fafo-forskeren er langt på vei enig om at Militærrådet ikke har innfridd løftene om å styrke menneskerettighetene i Egypt.

- 12.000 sivile er stilt for en militærdomstol siden Mubaraks fall, og allerede fra mars av kom det rapporter om at demonstranter hadde blitt arrestert og torturert, og etter alt å dømme har det fortsatt. Bloggere som er kritiske, har blitt fengslet. Sånn sett så er det helt klart at situasjonen har blitt verre etter Mubaraks fall, sier Høigilt.

En av hovedgrunnene til de omfattende massedemonstrasjonene er at Militærrådet ønsker å få mer kontroll over egne budsjetter, samt utsette presidentvalget til slutten av 2012 eller begynnelsen av 2013.

- En direkte årsak til at folk er i gatene nå, var at forsvarsbudsjettet ikke skulle underlegges sivil kontroll. Det har skapt sterk misnøye med militæret, sier Egenæs.

Holder nye valg
Førstkommende mandag skal det etter planen avholdes valg i det egyptiske Underhuset. Deretter følger valg i Overhuset i løpet av en tremåneders periode. Demonstrantene krever at presidentvalget skal avholdes kort tid etter valget av en ny nasjonalforsamling.

Det spente situasjonen i Egypt har imidlertid ført til at det hersker usikkerhet om valget vil bli gjennomført på mandag.

- Fram til i går så trodde jeg det, men nå er jeg usikker, sier Høigilt.

- Det blir spennende å se hvor store demonstrasjonene blir, og om militærrådet tar til vettet. Og det blir uhyre spennende å se hva som skjer under første valgrunde 28. november, sier Egenæs.

HTML EMBED
new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'search', search: 'from:ianinegypt since:2011-11-23', interval: 6000, title: 'CNN-stringer Ian Lee i Kairo', subject: 'CNN-stringer Ian Lee', width: 485, height: 300, theme: { shell: { background: '#8ec1da', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#444444', links: '#1985b5' } }, features: { scrollbar: false, loop: false, live: true, hashtags: true, timestamp: true, avatars: true, toptweets: true, behavior: 'default' }}).render().start();

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.