RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Folk spydde blod

Sist oppdatert:
Adiba fortalte onsdag retten hvordan hun måtte skjule barna sine i en hule mens Saddams krigsfly bombet landsbyen med kjemikalier.

- Min datter Narjis kom til meg og klagde over smerter i øynene, brystet og magen. Da jeg kom nærmere for å se hva som feilet henne kastet hun opp over hele meg, sa fembarnsmoren Adiba Oula Bayez til retten.

Hun vitnet om hvordan landsbyen hennes, Balisan, ble bombet av krigsfly 16. august 1987.

Overlevende etter Anfal-operasjonen vitner denne uken mot Iraks tidligere president Saddam Hussein og seks av hans medarbeidere. Titusener av mennesker ble drept under militæraksjonen mot kurderne i Nord-Irak i 1987-1988.

- Bombene spredte en røyk som stinket, lik råtne epler, forklarte Bayez i retten, ifølge AP.

- Da jeg skulle hjelpe Narjis å vaske ansiktet, kastet de andre barna mine også opp. Så ble jeg selv syk. Det var da vi forstod at våpnene var kjemiske og giftige.

Huden sortnet
Landsbyboerne flyktet på muldyr til huler i nærheten, «men helikopterne fulgte etter og bombet fjellene for å hindre landsbyboerne i å søke ly noe sted», ifølge Bayez.

I hulene spydde folk blod, og mange hadde brannsår.

- Jeg tviholdt på mine fem barn. Jeg klarte ikke se, og klarte ikke gjøre noe. Det eneste jeg gjorde var å skrike: «Ikke ta fra meg barna mine.»

Landsbyboerne ble ført til en fangeleir av de militære. Fire personer i samme rom som Bayez døde. På den femte dagen i fengsel åpnet hun de oppsvulmede øynene sine med fingrene for å se. «Øynene til barna mine var oppsvulmet, og huden deres hadde sortnet», sier hun.

«Kjemiske Ali»
Saddam og hans seks medtiltalte risikerer å bli henrettet hvis de dømmes for Anfal-aksjonen. Saddam og fetteren al-Majid, kjent som «Kjemiske Ali», står tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser. Samme tiltale gjelder mot deres medtiltalte, som er tidligere militære ledere i Irak.

Saddam venter også på en dom 16. oktober, etter en ni måneder lang rettssak i forbindelse med drapene på 148 sjiamuslimer i 1980.

Anfal-saken vil trolig også ta flere måneder. Det er antatt at mellom 50.000 og 180.000 kurdere ble drept.

Tirsdag nektet to av Saddams medtiltalte for at Anfal tok sikte på å ramme sivile. De insisterer på at aksjonen kun var ment å ramme kurdiske geriljagrupper som hjalp de iranske styrkene. Det pågikk en blodig krig mellom Iran og Irak på 80-tallet, melder AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere