RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ho (Reuters)

- Forretningsfolk hvitvasker løsepengene

Sist oppdatert:
Forretningsfolk i Dubai skal ha hvitvasket millioner av løsepengene som blir utbetalt til piratene.

Etterforskere som jobber for shippingindustrien har erkjent overfor den britiske avisen The Independent at rundt 80 millioner dollar har blitt utbetalt i løsepenger til somaliske pirater det siste året.

Noe av pengene havner hos lokalsamfunnet til piratene i Somalia, mens millioner blir hvitevasket i banker i De arabiske emirater og andre steder i Midtøsten, ifølge avisen.

Etterforskerne forteller at forretningsmenn i Somalia og Midtøsten står bak virksomheten.

- Det er generelt lite man vet om disse løsepengene, og det er store beløp som er i sirkulasjon. Men verken rederiene, forsikringsselskapene eller kaprerne har interesse av å offentliggjøre hvor store beløp det er, eller hva som skjer videre med dem, sier forsker ved NUPI og ekspert på piratvirksomhet, Anders C. Sjaastad, til Nettavisen.

Havner hos kriminelle syndikater
Men sikkerhetsselskapet Idarat Maritime, som arbeider med maritim sikkerhet, bekrefter at store deler av løsepengene havner hos kriminelle syndikater.

- Det finnes bevis for at syndikater med base i Gulfstatene og i Dubai spiller en viktig rolle i piratvirksomheten utenfor den afrikanske kysten. Det er enorme summer involvert og dette gir syndikatene tilgang på avanserte måter til å flytte penger, i tillegg til tilgang på moderne teknologi som brukes i forbindelse med kapringene, sier administrerende direktør Christopher Ledger i Idarat Maritime til avisen.

Piratene skal blant annet ha fått tilgang til en type maling som gjør det vanskelig å oppdage piratbåtene på radar. Det er dog ikke bevist at malingen har hatt noe positiv effekt for piratene.

I tillegg skal det ha blitt opprettet frontorganisasjoner som får tilgang på databaser som overvåker bevegelsene til internasjonale fartøy.

- De er bare småfisk
Kenyanske Andrew Mwangura er ekspert på piratvirksomhet utenfor den afrikanske kysten og hevder piratene er bare et lite ledd av en større virksomhet.

- De er bare småfisk. De store haiene opererer fra steder som Dubai, Nairobi og Mombasa, sier han til The Independent.

Videre er det også dukket opp bekymringsmeldinger om at deler av løsepengene går til terrorister både i og utenfor Somalia. Det ville i så fall vært ulovlig, ifølge internasjonal lov, for rederiene å utbetale løsepenger til grupper som bruker det til å finansiere terroraksjoner.

- Dette har vært fryktet og spekulert på lenge, uten meg bekjent at det er noen sammenheng mellom terrorvirksomhet og piratvirksomhet i Somalia. Hittil har de (piratene red.anm.) sett på dette som en lukrativ geskjeft uten noen ideologiske undertoner, sier Sjaastad.

- Det lyder ikke i seg selv veldig sannsynlig at det er noe sammenheng her. Det er snakk om så store beløp at det garantert kan havne noen penger der, men jeg ser ikke noe ideologisk grunn til at somaliske pirater skal støtte terrororganisasjoner, sier Sjaastad.

Straffefølger pirat
Til tross for stort internasjonalt militært nærvær i Adenbukta har piratvirksomheten fortsatt med uforminsket styrke de siste ukene. De fleste piratene som blir pågrepet av marinefartøy i området etter kapringsforsøk, blir som regel løslatt etter kort tid fordi det er vanskelig å straffefølge dem.

Men USA vurderer nå å straffefølge en pirat som var angivelig delaktig i kapringen av det amerikanske skipet Maersk Alabama. Den 16 år gamle gutten Abdi Wali Abdulqadir Muse ankom amerikansk jord tirsdag og er den første personen i USA som blir tiltalt for piratvirksomhet på hundre år. Men det er uklart om land faktisk har lov til å straffefølge piratene.

- Det har vært mye diskusjoner i forbindelse med det legale grunnlaget her. Sjørøveri i internasjonalt farvann er forbudt og det finnes en nødrett som kan begrunne dette, men her er man inne i et juridisk gråsoneområde, sier Sjaastad.

- Den eneste effektive måten å stoppe dette på er å få Somalia til å fungere som en stat igjen, men det er lettere sagt enn gjort, legger han til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere