- Forseglingen på atomreaktor er brutt

Foto: HO (Reuters)

Forseglingen rundt kjernereaktor 2 i Fukushima-kraftverket er blitt brutt.

16.03.11 07:16

Det melder det franske atomsikkerhetsbyrået ASN.

– Det er jo en del av dette verst tenkelige scenarioet som vi har fryktet. Det betyr at brenselet vil kunne slippe ut radioaktive stoffer ut i atmosfæren, og vil kunne føre til økt atomnedfall, sier atomfysiker ved Bellona, Nils Bøhmer, til Nettavisen.

Den japanske kjernekraftulykken ble tirsdag ettermiddag oppgradert til nivå 6 på INES-skalaen, der 7 er det høyeste nivået, melder ASN. Ulykken var tidligere satt til nivå 4.

– Betyr dette at vi står overfor en nedsmelting?

– Det er i hvert fall slik at de siste puslebrikkene begynner å falle på plass. Det er rapportert om problemer ved alle de seks reaktorene, og når man ikke har nødvendige reparatører på plass, gjør det situasjonen dramatisk verre, sier Bøhmer og henviser til ubekreftede meldinger om at samtlige ansatte har blitt evakuert fra kjernekraftverket.

– Enda verre enn en nedsmelting
Japanske myndigheter slo full alarm etter at det ble meldt om økt utslipp av radioaktive stoffer fra kjernekraftverket Fukushimo etter en eksplosjon og en brann natt til tirsdag norsk tid.

Myndighetene omtaler utslippene som helsefarlig, og vindretningen kan føre med seg radioaktiv stråling mot millionbyen Tokyo. Som et resultat har norske myndigheter utstedt nye reiseråd, og advarer nordmenn mot å oppholde seg i Japan.

Natt til tirsdag ble reaktor 2 rammet av en eksplosjon, mens et lagringsanlegg for brukt brensel ble satt i brann.

Japanske myndigheter har fryktet det verst tenkelige scenarioet, nemlig en kjernefysisk nedsmelting i en reaktor.

Prøver å få oversikt på brukt brensel
Men internasjonale eksperter mener det er knyttet enda større fare til brukte brenselsstaver som lagres i basseng ved de seks reaktorene i Fukushima.

– Det støtter jeg fullt ut. Det er også det vi arbeider med å få oversikt over, og det problemet som vi er mest opptatt av å få avslørt, sier seksjonssjef ved Statens strålevern, Ole Reistad, til Nettavisen.

Nettavisen snakket med Reistad før ASN meldte om at forseglingen ved reaktoren var brutt.

Atomteknikere har jobbet på spreng med å pumpe sjøvann inn i reaktor 1, 2 og 3 for å forhindre at brenselsstavene overopphetes, noe som kan resultere i en kjernefysisk nedsmelting.

Alle de kritiske, pågående prosessene kan føre til at de mister kontroll over de brukte brenselsstavene, som holdes avkjølt ved hjelp av vannbassenger. Ifølge The New York Times kan minst ett av bassengene allerede være tomme for vann.

– Situasjonen er at det var en brann og den er slukket. Men vi har fått rapporter om at det ikke bare var en brann, men også problemer med kjøling i dette bassenget, sier Reistad.

Denne videoen forklarer hva som har skjedd:

HTML EMBED

– Mer radioaktivitet enn i reaktoren
Det betyr at de brukte brenselstavene kan overopphetes og ta fyr, noe som vil frigjøre store mengder med radioaktiv stoff ut i atmosfæren.

– I bunn og grunn skulle det være lettere å ha kontroll på dette fordi det bare er bassenger som ligger der, og det er ingen pågående reaksjon. Men det materialet må også kjøles ned, men de er ikke i stand til å kontrollere alle disse prosessene som pågår samtidig, sier Reistad.

– Hvorfor er det knyttet større fare til disse bassengene enn til en nedsmelting av kjernereaktoren?

– I disse bassengene er det ofte mer radioaktivitet enn i reaktoren fordi det er samlet opp brensel i årevis. De har nok ett basseng for hver reaktor, samt et felles basseng, sier han.

Det er seks reaktorer på kjerneanlegget i Fukushima. Det betyr at det trolig er seks bassenger som brukes til lagring av brukt brensel, samt ett fellesbasseng.

– I Japan så er oppbevaring av brukt kjernebrensel et problem fordi de ikke har hatt noen sentral lagring for brukt brensel. De har strevet i år med å kvitte seg med brensel, sier Reistad.

Reistad frykter i likhet med andre eksperter at de brukte brenselsstavene skal ta fyr og dermed lekke radioaktiv stråling.

– Det kan ta i størrelsesorden noen dager, så man skulle tro at de kunne få kontroll over dette, forutsatt at det ikke skjer noe annet. Men dette er en situasjon som er uhyre ustabil. Det er en situasjon med etterskjelv og hvor de også skal håndtere andre kritiske prosesser i anlegget, sier Reistad.

– 50 ansatte står igjen
Atomanlegget i Fukushima har vanligvis 800 ansatte. Men strålingsfaren har ført til at eierne har evakuert flesteparten, og bare 50 ansatte står igjen for å håndtere den kritiske situasjonen. Det er imidlertid meldt at alle ansatte er evakuert fra kraftverket, men dette er ikke bekreftet fra offisielt hold.

– Det vi har registrert er at det er høye strålingsnivåer på anlegget. Det har vi fått beskjed om. De er nok nå nødt til å drive doseplanlegging. Det vil si at de sender inn mennesker som gjør jobben over en periode. Og så sender de inn andre mennesker, sier Reistad.

– Hvor lenge av gangen kan de jobbe på anlegget?

– Det kommer helt an på dosenivået. Her er det nivåer hvor det er snakk om at man ikke skal holde på lenger enn noen titalls minutter. De kles nå opp for å beskytte seg mot stråling, og sendes inn i området for å ivareta vannforsyning og sikre strømforsyning. Dette er jo veldig lite effektivt, sier Reistad.

-Positiv utvikling
Statens strålevern holdt tirsdag ettermiddag pressekonferanse om situasjonen i Japan. De mener å se en bedring i situasjonen.

– Det radioaktive nivået ved Fukushima-anlegget ser ut til å ha sunket i løpet av tirsdagen. Dette ser vi som en positiv utvikling. Værprognosene vi har fått fra meteorologer viser at vinden vil dreie mer til havs, sier direktør i Statens strålevern, Ole Harbitz.

Han bekrefter meldingen fra Japan om at det er brudd ved forseglingen rundt kjernereaktor 2.

– Vi tar det for gitt at myndighetene i Japan har tatt ut en tilstrekkelig evakueringssone. Det som blir avgjørende nå blir å følge situasjonen fra time til time å se an konsekvensene fortsatte Harbitz.

Tirsdag ettermiddag har det gått enda et etterskjelv i Shizuoka. Dette hadde en styrke på 6 på Richters skala, ifølge Kyodo News.

Se TV-bilder: Se TV live fra Japan

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.