RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fortsatt svak for Helge

Sist oppdatert:
UPPSALA (TV 2 Nettavisen): - Det finnes fortsatt spor av kjærlighet til Helge, jeg er fortsatt svak. Men sannheten må komme fram uansett, sa Sara Svensson i retten. Følg forklaringen her.

En gråtende Sara Svensson (27) har mandag fortalt retten hvordan hun drepte Alexandra Fossmo og forsøkte å drepe Daniel Linde, etter ordre fra Helge Fossmo.

Etter at aktor Elin Blank nå er ferdig med sin utspørring, er det nå Svenssons forsvarer. Christer Söderberg, som forhører sin klient.

Söderberg:Forrige uke hørte vi begrepet forsamlingskultur. Kan du fortelle litt om det?

Sara Svensson: For meg var Knutby en forsamling som var levende. Det finnes mange kirker som man kan synes at det ikke skjer så mye, men i Knutby var det en levende forsamling der mennesker ville hylle Gud og leve rett og sette Gud foran. Det som kjennetegner Knuby, er kjærlignhet mellom hverandre.

Söderberg:Det er sagt mye om drømmer om hendelser. Har andre hatt slike drømmer?

Sara Svensson: Det har vært mye rare greier som har skjedd. Anonyme brev. Anynoyme sms. Drømmer om at mennesker skal dø og gifte seg. Men det jeg kan konstatere i dag, er at alt dette kom fra Helge.

Söderberg:Har du hatt slike drømmer?

Sara Svensson: Nei

Söderberg:Vi har hørt mye å snakke med Gud. Har din kommunikasjon vært å snakke med Gud?

Sara Svensson: Jeg mener at det dreier seg om å kjenne som menneske. Noen kan tolke det som at Gud snakker. Jeg tror ingen andre, etter min oppfatning, har hatt slike drømmer.

Söderberg:Sorgarbeide. Er det noe som foregår? Noen synes det ikke er rett?

Sara Svensson: Det er feil. Jeg har vært veldig avskjermet fra forsamlingen i to år, mye fordi jeg ble syndforklaret, at jeg hadde fristet Helge til synd. Jeg kan ikke si hva som har skjedd disse årene. Min oppfatning er at selvfølgelig må man få gråte. Da Helene døde, så gråt mennesker.

Forbeder-oppgaven
Söderberg:Kan du fortelle hva en forbeder er?

Sara Svensson: En forbeder er en person som ber for en sak eller en sforsamling eller en person. Det er en person som ber.

Söderberg:Det var noe du og Helge gjorde sammen. Kan du si noe om det?

Sara Svensson: Da jeg flyttet dit, ville jeg be for ÅW (Alexandra Fossmos søster, også kalt Kristi Brud) som hadde et viktig arbeid. Jeg ba at hun skulle ha kraft og ha det bra. Helge var også en forebeder for ÅW. Jeg kan ikke si vi ba så mye sammen. Det jeg hørte av Helge var at det står ikke noen steder at hun er Jesu Brud, men om bruden er et menneske så er nok Jesu Brud ÅW. Det sa Helge i 2000 noen gang. Det trodde jeg på.

Söderberg:Var det allment kjent?

Sara Svensson: Nei det var ytterst få som visste det. Da bad jeg for ÅW. Det var noe jeg trodde på.

Söderberg:Hva gikk bønnene ut på?

Sara Svensson: - Jeg ba mye at hun skulle forstå hvem hun er og at hun skal være sterk. I 2000 en gang så hjelper Helge meg å forstå at ÅW skal til himmelen for andre mennesker. Det trodde jeg på. Jeg og Helge ber om at Guds vilje skal skje. Jeg tror det kommer fra Helge. Det var for at hun skulle til himmelen for at hun skulle bli hel.

Söderberg:Fram til våren 2001 er dere forebedere for ÅW og ber om at Guds vilje skulle skje?

Sara Svensson: Ja

Söderberg:Og dere får nærmere relasjon

Sara Svensson: Når striden begynner, så blir Helge veldig syk og han uttrykker at det er starten på en strid med djevelen. Han blir sengeliggende. Nesten ikke bevisst. Under den tiden så ber ikke jeg og Helge, men det er Helge som er i en kamp og jeg er bare en hjelp til hans side. Jeg var hans hjelp og støtte.

Söderberg:Da er vi framme da du flyttet til Helge på Knutby. Du var ikke innlåst (fysisk) men innestengt(avsondret)?

Sara Svensson: - Om man sier slik. Jeg hadde en del kontakt med mennesker i 2001 og 2002 men i 2003 begynte jeg å føle meg dårligere. Etter sommeren følte jeg meg så dårlig jeg ble tilsagt at jeg gjorde feil hele tiden. Jeg klarte ikke å være meg selv. Jeg klarte ikke å omgås mennesker. Jeg sa feil til noen, da sa Helge at jeg ikke får treffe mennesker for jeg kan skade dem. Da var det slik at i et halvår så gikk jeg unna. Om jeg har sagt innestengt så har jeg sagt feil. Jeg mente innelåst

Ekteskap og utroskap
Söderberg: Ekteskap i menigheten. Det har vært snakk om arrangerte ekteskap. Hva er din generelle oppfatning om dette?

Sara Svensson: Man gifter seg med den man er glad i – ingen arrangerte ekteskap så vidt jeg vet. En del har vært sammen, og forholdet har senere blitt slutt.

Söderberg: Noen andre som kan ha synspunkter på ekteskap utover parene selv.

Sara Svensson: Ja det tror jeg , man kan spørre noen om råd. Både forsamlingsmedlemmer, venner etc – men vet lite om hva som har skjedd de siste årene.

Söderberg: Hvordan var dette for deg selv?

Sara Svensson: J var veldig forelsket i meg. Jeg har alltid vært veldig usikker – men ikledd meg en sikker rolle. Aldri vært bevisst min usikkerhet, J var forelsket i meg – og jeg så han var en bra mann. Trodde det var riktig – men kjente usikkerhet. Det var ikke et arrangert ekteskap – men jeg var usikker.

Söderberg: Hva sa de andre?

Sara Svensson: Jeg hørte på hva de sa – folk sa at vi var like at vi passet i hop – klart jeg hørte på dette – tror alle gjør det. Men jeg visste jeg var forelsket – men gjemte min usikkerhet inni meg. Jeg har gjort det med mange saker i mitt liv.

Håpet hele tiden å slippe
Söderberg: Så vel hammerhendelsen i november, som hendelsen i januar. Kort tid før du skrider til verket, har du stått opp og lett etter et tegn fra Gud – men du har likevel fortsatt uten tegn – kan du kommentere det.

Sara Svensson: Har hele tiden håpet å slippe, helt til siste sekund. Håpet å slippe, både med hammer, Aleksandra og Daniel. Min innerste forhåpning at jeg skulle slippe, Når tegnene ikke kom med avbrytelse i form av sms eller lignende - Jeg skjønte det var Ingen utvei, Helge hadde sagt jeg måtte være bestemt – slå hardt mot tinningen. Helge hadde sagt - må ikke tvile – selv om det var mitt håp – Helges ord var der og smsens ord sa at jeg skulle gjøre det – skulle være bestemt.

Helge var den jeg stolte på – jeg selv kunne ikke vite hva som var rett – jeg stolte på Helge.

Söderberg: Kan du fortelle om din egne tanker – hadde du noen egen vinning?

Sara Svensson: Nei ingenting

Söderberg:Var du sjalu på han?

Sara Svensson: Jeg kan ha vært sjalu noen ganger på Aleksandra, men det var ikke – kan ha hendt noen ganger. En kunstig situasjon slik vi levde i huset. Noen ganger har jeg vært sjaliu – men ingen sterk følelse hos meg. Jeg er ikke slik.

Söderberg: Fortell om penger og økonomi. Du har ikke mottatt noen penger?

Sara Svensson: Det er riktig

Söderberg:Noen tanker om det?

Sara Svensson: Jeg har gitt Helge mye penger, men har gjort det frivillig jeg har også gitt forsamlingen noe. Min egen følelse – jeg var ikke verdt penger – men det var Helge og forsamlingen.

Jeg la ut mye for våpen, om lag 50.000 kroner – siste måneden ga jeg kanskje Helge 100.000 kroner. Følte meg dårlig – vil havne i fengsel. Har ikke nytte av mine penger selv – det var selvsagt for meg å gi det bort.

Söderberg:Hvorfor følte du deg dårlig?

Sara Svensson: Vet ikke hvordan jeg føler i dag . Jeg er fryktelig lei meg, for hva jeg har gjort mot Aleksandra – mot hennes slektninger og pårørende – tenkt mye på Aleksandras mamma – hun får al dri igjen sin datter. Tenker på Daniel og hans lidelse som jeg er ansvarlig for.

Kjærligheten til Fossmo - og Gud
- Det er en overmektig smerte å ha forvoldt andre skade og sorg. Å sitte her er veldig tøft men jeg vil si sannheten. Vanskelig. Helge som jeg stolte på og elsket mye.

Finnes fortsatt spor av kjærlighet til Helge – jeg er fortsatt svak. Tøft å høre han prate – jeg vil fortelle det jeg har opplevd. Vet ikke hvordan jeg føler meg.

Söderberg:– Kjenner du at du har fått fortalt alt nå?

Sara Svensson: Tror jeg har fortalt det meste. Det er mer å fortelle, saker jeg glemmer, men tror jeg har fått sagt det jeg vil si – sannheten må komme fram uansett om jeg har størst ansvar eller ikke for de pårørende.

Söderberg:Alt du har fortalt handler om Gud – hvilken relasjon har du til Gud i dag?

Sara Svensson: Jeg vet ikke – jeg vet fremdeles ikke om jeg har fått nåde av Gud. En sak kan jeg si, når jeg forstår fra politiet at Helge lå bak dette – var det veldig skjønt å vite at det ikke var Guds vilje. Fint å se at saker om at mennesker skal dø hit og dit – forstå at alt ikke var riktig. Jeg lengter tilbake til Gud – vil gjerne tro på han – men i dag er jeg liten. Forstår at det ikke var Guds vilje at jeg skulle drepe to – slik er ikke Gud.

Forklaringen videre finner du her

Sara Svenssons forklaring mandag:
Del 5, kl. 13.30 - 13.46: - Har fortsatt makt over meg
Del 4, kl. 11.10 - 11.54: - Jeg trykket, og hun døde
Del 3, kl. 10.45 - 11.10: - Dette er Guds vilje
Del 2, kl. 09.30 - 10.30: - Jeg var en robot
Del 1, klokka 09.00 - 09.30: - Han sa det var lett å drepe

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere