- Forventer beklagelse

Foto: (EPA/Scanpix)

Karikaturtegningene av profeten Muhammed er tema når den palestinske religiøse lederen Ikrema Sabri møter offisielle representanter fra Norge, Sverige og Danmark i Jerusalem onsdag.

01.02.06 12:35

Muftien Ikrema Sabri er den øverste religiøse lederen for muslimene i de palestinske områdene. Til TV 2 Nettavisen sier han at han forventer en beklagelse i morgen. Karikaturtegningene som danske Jyllands-Posten og norske Magazinet trykket har vekket en bølge av sinne hos muslimer verden over.

Håper på oppklaring
- Vi har bedt om et møte med muftien for å forklare hva som er våre lands holdninger i denne saken. Hensiktet med dette er å komme ut med vårt budskap og en oppklaring før fredagsbønnen, sier Sten Arne Rosnes ved det norske representasjonskontoret i Gaza ifølge NTB.

- Jeg kan bekrefte at de kommer til meg onsdag morgen norsk tid. De ringte og ba om et møte, og jeg sa at de er velkommen, sier muftien Ikrema Sabri til TV 2 Nettavisen.

- Hva vil du si til dem?

- Jeg vil snakke åpent med dem om hva vi mener om det danske og norske aviser har gjort, sier muftien og bruker ord som «grusomt» og «uakseptabelt» om Muhammed-karikaturene.

- De må respektere profeten Muhammed og islam. Slike tegninger blir hos oss oppfattet som et uttrykk for hat og fiendskap. De må forstå at vår religion påkaller fred og kjærlighet mellom alle folkeslag og religioner, sier Sabri.

- Dette oppfattes slik at skandinaviske medier driver en mediekrig mot muslimer, sier muftien. Han mener dette er åpenbart fordi andre religioner, for eksempel hinduismen, ikke utsettes for lignende angrep.

Fordømmer flaggbrenning
Overfor TV 2 Nettavisen sier mufti Ikrema Sabri at han fordømmer flaggbrenningen, men at han forstår sinnet som kommer til uttrykk.

- Jeg forstår sinnet og mener folk må ha rett til å boikotte varer fra Norge og Danmark til disse landene kommer med en offisiell beklagelse. Dette håper jeg å høre fra dem onsdag, sier han.

Sabri sier han særlig reagerer på at den norske og danske regjeringer var så sent på banen i forhold til Muhammed-tegningene. Den danske statsministeren avviste at dette var en sak for regjeringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.